Museum informatie

Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL
Amsterdam

020-5310310

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag 11:00 17:00
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag 11:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00
Zondag 11:00 17:00

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Volwassenen €17.00
Jongeren 13 t/m 17 €8.50
Kinderen 6 t/m 12 €4.25
Peuter 1 t/m 5 Gratis
Tickets
starLid van MuseumTV

Joods Historisch Museum


Het museum is gevestigd in vier monumentale synagogen middenin het Joods Cultureel Kwartier (JCK). In het museum wordt een uniek beeld gegeven van het Nederlandse joodse leven van vroeger tot nu. Het Joods Historisch Museum bestaat uit meerdere locaties, het Joods Historisch Museum, JHM Kindermuseum, Portugese Synagoge met de eeuwenoude bibliotheek Ets Haim, Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum.

Collectie Joods Historisch Museum

Het museum bezit een uitgebreide collectie. De collectie van het Joods Historisch Museum bestaat uit de museumcollectie, historische documenten en de fotocollectie. Deze collectie gaat van schilderijen tot film en van gebruiksvoorwerpen tot 3D-presentaties. Op de galerijen van de Grote Synagoge stelt het museum deze collecties tentoon. Op deze galerijen bevindt zich een verhaal over de geschiedenis van de joden in Nederland van 1600-1900 en 1900-heden. Op de begane grond van de Grote Synagoge is een tentoonstelling gewijd aan joodse religie en traditie. Naast deze permanente collectie zijn er altijd een of twee tijdelijke tentoonstellingen.

Andere locaties

Met een ticket kun je naast het museum zelf ook alle andere locatie bezoeken. Het JHM Kindermuseum bevindt zich in het Joods Historisch Museum zelf. Hier maken kinderen op een speelse wijze kennis met het joodse leven en de joodse tradities. Het museum is ingericht als een huis van een joodse familie met zes kamers.

Portugese Synagoge

De Portugese Synagoge wordt nog altijd gebruikt als gebedshuis, maar is ook open voor het publiek. In de Portugese Synagoge bevindt zich een collectie van ruim 900 ceremoniële voorwerpen, een verzameling prenten, foto’s en meer.

Bibliotheek Ets Haim Livraria Montezinos is de oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld. De bibliotheek bevindt zich in het complex van de Portugese Synagoge. De bibliotheek is in bezit van meer dan 550 handschriften en een verzameling van 20.000 tot 25.000 gedrukte werken.

Nationaal Holocaust Museum

In het Nationaal Holocaust Museum wordt in wisselende  tentoonstellingen en evenementen de geschiedenis van de Holocaust verteld, over uitsluiting, vervolging en moord, maar ook over redding, overleving en solidariteit.

Hollandse Schouwburg

In de Hollandsche Schouwburg, een voormalig theater, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog joden door de bezetter bijeengebracht. Het is tegenwoordig een monument met een namenwand ter nagedachtenis aan de joodse slachtoffers. Ook is hier een tentoonstelling over de jodenvervolging te zien.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Er gelden afwijkende openingstijden voor de Portugese Synagoge.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less