Museum informatie

Jan Visser Museum
Keizerin Marialaan 5
5702 NR
Helmond

0492-548504
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:0017:00
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag13:0017:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€3.00
Kinderen tot 12 jaar€1.50
Van 1 april tot 1 oktober geopend.
starTe zien op MuseumTV

Jan Visser Museum


Historie

De naamgever van het Jan Visser Museum, Jan Visser, een verwoed verzamelaar van landbouwwerktuigen, voornamelijk gebruikt op de Brabantse zandgronden, is de initiator geweest voor de verzameling. In het landbouw verleden vindt het Jan Visser Museum zijn identiteit door de verzameling landbouwwerktuigen, die de materiële getuigenis vormen van de boerenstand tussen 1850 en 1950 in al hun facetten. Tezamen met de huisraad en belangrijke religieuze voorwerpen, een zeer complete collectie van het boeren werk en gezinsleven. Hoe werd de was gedaan en het brood gebakken?

Het Jan Visser Museum is qua verzameling niet uniek maar wel heel compleet. Dankzij de medewerking van de gemeente Helmond en vele sponsoren wordt de collectie sinds 1983 tentoongesteld in een in boerenstijl opgetrokken gebouw op een schitterende locatie. Het voortbestaan van het museum is volledig gebaseerd op vrijwilligerswerk.

Oude ambachten

Gezien de regelmatige en het grote aanbod van ambacht gerelateerde objecten werd het in 1998 interessant ook oude ambachten in te brengen in het museum. Het museum bevat nu een bakhuis waar op speciale dagen vloerbrood wordt gebakken. Een koperslagerij een smederij, schoenmakers, slagers en timmer-mans
gereedschappen zijn tentoon gesteld.

Brandweer

In 2006, is in een nieuw onderkomen op het terrein aan de Keizerin Marialaan het historische materieel van de Helmondse gemeentebrandweer en diverse bedrijfsbrandweerkorpsen te bezichtigen. Een zuig-pers handpomp naar ontwerp van Jan van der Heijden 1760 is te bezichtigen. Deze bluseenheid werd door de
Helmondse brandweer gebruikt. Een gele ladderwagen van het Engelse merk Commer uniek in Nederland. De compleet gerenoveerde Ford model V 8 uit 1936 is niet alleen te zien maar wordt ook nog gebruikt voor demonstraties. Ook een mechanische pomp uit 1909 door paarden getrokken en allerlei blusapparatuur voor beginnende branden. Voor de ingewikkelde branden ziet u hogedrukstraalpijpen en alle apparatuur daaromheen.

Zou jij graag willen weten welke gereedschappen komen kijken in een slagerij? Of misschien willen weten hoe de machines voor de schoenmakerij werken? Spring dan snel in je eigen machine (de auto) en rij snel naar het Jan Visser Museum. Of breng een bezoekje aan de website voor meer informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.