Museum informatie

Jan Visser Museum
Keizerin Marialaan 5
5702 NR
Helmond

0492-548504
info@janvisser-museum.nl

Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag 13:00 17:00
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag 13:00 17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag 13:00 17:00

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Volwassenen €3.00
Kinderen tot 12 jaar €1.50
Van 1 april tot 1 oktober geopend.
starLid van MuseumTV

Jan Visser Museum


Machines van bijvoorbeeld de slager, de smid of de schoenmaker. Dit zijn een aantal voorbeelden van gereedschappen die in het Jan Visser Museum zijn te zien. Een museum wat in 1988 klein begon met het verzamelen van voorwerpen uit de ambacht, groeide snel uit.

Het Jan Visser Museum is daarom ook oorspronkelijk gericht op het landbouwverleden tot voor de mechanisatie. En heeft, door de jaren heen, een grote verzameling van voorwerpen uit de oude ambachten bij elkaar weten te verzamelen.

Historie

Het Jan Visser Museum is tot stand gekomen door de gedrevenheid van Dhr. Jan Visser. Hij had intensief contact met Brabantse buren. Deze boeren boden Jan Visser veel gereedschappen en werktuigen aan om ze te bewaren voor de toekomst. Dankzij de medewerking van de gemeente Helmond en vele sponsoren wordt de collectie sinds 1983 tentoongesteld in een in boerenstijl opgetrokken gebouw op een schitterende locatie.

Oude ambachten

Een deel van de collectie is gewijd aan oude ambachten zoals de goudsmid, de timmerman en schoenmaker. Het museum bevat een ingerichte smederij, slagerij, schoenmakerij en bakhuis, waar materialen staan opgesteld van de ambachten.

Brandweer

Tevens zijn in het museum attributen van de brandweer te vinden. Een zuig-pers handpomp naar ontwerp van Jan van der Heijden is te bezichtigen. Deze bluseenheid werd door de Helmondse brandweer gebruikt. De compleet gerenoveerde Ford model V 8 uit 1936 is niet alleen te zien maar wordt ook nog gebruikt voor demonstraties. Allerlei blusapparatuur voor beginnende branden zijn te aanschouwen in het museum, van handpoederblussers tot schuimblussers. Voor de ingewikkelde branden ziet u hogedruk straalpijpen, luchtschuimstraalpijpen en alle apparatuur daaromheen.

Landbouwverleden

Te zien zijn veel werktuigen van het boerenbedrijf van voor de mechanisatie. Ploegen van enkel tot dubbele scharen en keerploegen. Men ziet gerestaureerde karren die gebruikt werden om spullen en maaigoed te vervoeren. Deze karren werden ook gebruikt om groenten op de markt te verkopen.

Zou jij graag willen weten welke gereedschappen komen kijken in een slagerij? Of misschien willen weten hoe de machines voor de schoenmakerij werken? Spring dan snel in je eigen machine (de auto) en rij snel naar het Jan Visser Museum. Of breng een bezoekje aan de website voor meer informatie.

 

 

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less