Museum informatie

Jan Kruis Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0016:00
Woensdag13:0016:00
Donderdag13:0016:00
Vrijdag13:0016:00
Zaterdag13:0016:00
Zondag13:0016:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€4.50
Museumkaart€3.50
Kinderen (4 tot 12 jaar)€1.50
Kinderen tot 4 jaar Gratis
De openingstijden zijn seizoensgebonden. Ga voor de meest actuele informatie naar de website van het museum.
starTe zien op MuseumTV

Jan Kruis Museum


De meesten zullen Jan Kruis kennen van Jan, Jans en de Kinderen. Deze striptekeningen over familie Tromp zijn een hit in de Libelle. In deze strip volgt de lezer een doorsnee Nederlands gezinsleven. Klassieke uitspraken kwamen eruit voort: wie kent niet de “jeweetwel-kater” en “hoi pipeloi”? Dat Jan Kruis nog veel meer creaties uit zijn pen heeft laten vloeien, leer je in het Jan Kruis Museum.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Jan Kruis Museum

witregel

Meer dan Jan, Jans en de kinderen

Je stapt terug in de tijd en gaat naar Jan Kruis zijn geboortestad Rotterdam met de toegepaste kunst en illustraties waar Jan Kruis zijn loopbaan mee begon. Jan Kruis heeft veel strips getekend, zoals onder andere de strips Jan, Jans en de kinderen, Sjors en Sjimmie, Gregor, Tommy, en Kwynk. Tussen het werk van Jan Kruis, vind je schilderijen van bekende Nederlanders uit zijn tijd, zoals: Marten Toonder, Mies Bouman, Willem Duys en Simon Carmiggelt. Er is ook een groot schilderij van het koningshuis waar Alexander nog als ondeugend jongetje op te zien is.

Jan Kruis en Multatuli

Jan Kruis maakte een rijk geïllustreerde uitgave van Multatuli’ s klassieker Woutertje Pieterse. Het werk werd in twee delen door uitgeverij de Bezige Bij, in groot formaat uitgebracht. Een selectie uit de originele schilderijen en tekeningen is hier te zien.

Sint Pannekoek

En er is natuurlijk aandacht voor het door Jan Kruis bedachte feest van Sint Pannekoek op 29 november, dat inmiddels uitgegroeid is tot een landelijke traditie.

Teken je mee?

Ga bij Jan aan de tekentafel zitten en leer van de tekenaar zelf hoe je een van zijn karakters kunt tekenen. Op een groot beeldscherm laat Jan Kruis stapje voor stapje zien hoe je de tekening opbouwt. Je kiest eerst zelf wie je wilt tekenen en dan teken je met hem mee. Natuurlijk zijn er papier en potloden in overvloed.

Jouw bezoek aan het Jan Kruis Museum

Wil je het museum zelf bezoeken? Bekijk dan de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum. Om alvast een voorproefje te krijgen, bekijk je onze korte documentaire.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum