Museum informatie

Indisch Herinneringscentrum (IHC)
Sophialaan 10
2514 JR
Den Haag

+31 (0)70 200 25 00
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.50
Kinderen t/m 4 jaar Gratis
Kinderen van 5 t/m 18 jaar€6.50
Veteranenpas, CJP en Ooievaarspas€6.50
Groepen met met dan 15 personen, p.p.€6.50
Vrienden van het Moluks Historisch Museum of van het Indisch Herinneringscentrum Gratis
Rondleiding€55.00
star_border Niet te zien op MuseumTV

Indisch Herinneringscentrum (IHC)


Geschiedenis van Nederlands-Indië

Nederlands-Indië: een enorm stuk uit de Nederlandse geschiedenis die ruim 400 jaar in beslag neemt. Een stuk geschiedenis dat tot op de dag van vandaag zelfs nog altijd invloed heeft op het huidige Nederland. Want de sporen van dit koloniale verleden zijn in nog altijd in verschillende vlakken van de samenleving terug te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de literatuur, muziek, beeldende kunst, theater en andere kunstvormen, maar uiteraard ook in de cultuur, wetenschap, sport en in de politiek. Daarom wordt er in het Indisch Herinneringscentrum nog eens stil gestaan bij de rijke geschiedenis tussen Nederland en Indonesië.

De toenmalige staatssecretaris Martin van Rijn van VWS stelde eind 2015 de zogenoemde Collectieve Erkenning voor. Hiermee wilde het kabinet de betekenis en het belang van de gedeelde geschiedenis tussen Nederland en Indonesië voor de toekomst bewaren. Het Indisch Herinneringscentrum geeft, samen met het Moluks Historisch Museum, het Indisch Platform, Pelita en Nationale Herdenking 15 Augustus 1945, inhoud en vorm aan de drie programmalijnen van de Collectieve Erkenning. Het gaat hierom namelijk om het: herdenken, contextgebonden zorg en de inrichting van een ontmoetingsplek.

Kortom dient het Indisch Herinneringscentrum als een plek voor ontmoetingen, scholing en educatie en een museale en kennisfunctie over de geschiedenis tussen Nederland en Indonesië.

Museum Sophiahof

Doelen die vooral worden behaald door middel van het Museum Sophiahof, die zich in het gebouw van het Indisch Herinneringscentrum bevindt. Een museum dat zowel interessant is voor mensen met Indische roots als mensen die hier helemaal geen verbinding mee hebben. Want wat betekent het om huis te moeten verlaten in Indonesië en een nieuw leven op te bouwen in Nederland? Hoe slaag je erin om een plek te veroveren in de Nederlandse samenleving? Wat doe je als jongere met je Nederlands-Indische achtergrond en hoe geeft dit vorm aan je identiteit? Belangrijke vragen die vandaag de dag nog altijd spelen.

Wil jij nu al meer te weten komen over de rijke geschiedenis tussen Nederland en Indonesië? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum