Museum informatie

Ikonenmuseum
Buiten Nieuwstraat 2
8261 AV
Kampen


Openingstijden

Dag Van Tot
Maandag Gesloten
Dinsdag 13:00 17:00
Woensdag 13:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 10:00 17:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

Categorie Prijs
Vanaf 13 jaar €9.50
Museumkaart, t/m 12 jaar & vrienden Gratis

Ikonenmuseum


In het Ikonenmuseum ontdek je op een laagdrempelige manier wat een ikoon is en welke verschillende stijlen er zijn. Verder wordt in het museum duidelijk wat ikonen voor de mensen betekende en welke rol zij nu nog hebben. Ikonen kunnen namelijk nog steeds een bron van kracht en inspiratie zijn.

Ikonenmuseum: de collectie

De collectie bestaat uit ruim 200 ikonen, waaronder houten ikonen, bronzen reisikonen en kruizen uit de 15e tot 19e eeuw. De verzameling bestaat voornamelijk uit Russische ikonen, maar in de collectie zijn ook ikonen uit Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Ethiopië opgenomen. Het museum is met deze collectie ingericht op een thematische manier. Er zijn expositiezalen met Christusikonen, feestdagenikonen, Moeder Godsikonen en zalen met profeten uit het Oude Testament, evangelisten, apostelen en martelaren. In diverse zalen staan vitrines met bronzen reisikonen. Je kunt een groot deel van de collectie online bekijken op deze pagina.

Tijdelijke exposities

De presentatie van de permanente collectie wordt twee keer per jaar op een fantasierijke manier gecombineerd met een tijdelijke tentoonstelling. In 2011 stond de tijdelijke tentoonstelling in het teken van een bijzondere expositie van Ethiopische ikonen en van een expositie van Russische taferelen en sprookjes op lakdozen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less