Museum informatie

Ikonenmuseum
Buiten Nieuwstraat 2
8261 AV
Kampen

(038) 385 84 83

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Vanaf 13 jaar€9.5
Museumkaart, t/m 12 jaar & vrienden Gratis
starTe zien op MuseumTV

Ikonenmuseum


In het Ikonenmuseum ontdek je op een laagdrempelige manier wat een ikoon is en welke verschillende stijlen er zijn. Verder wordt in het museum duidelijk wat ikonen voor de mensen betekende en welke rol zij nu nog hebben. Ikonen kunnen namelijk nog steeds een bron van kracht en inspiratie zijn.

Ikonenmuseum: de collectie

De collectie bestaat uit ruim 200 ikonen, waaronder houten ikonen, bronzen reisikonen en kruizen uit de 15e tot 19e eeuw. De verzameling bestaat voornamelijk uit Russische ikonen, maar in de collectie zijn ook ikonen uit Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Ethiopië opgenomen. Het museum is met deze collectie ingericht op een thematische manier. Er zijn expositiezalen met Christusikonen, feestdagenikonen, Moeder Godsikonen en zalen met profeten uit het Oude Testament, evangelisten, apostelen en martelaren. In diverse zalen staan vitrines met bronzen reisikonen. Je kunt een groot deel van de collectie online bekijken op deze pagina.

Tijdelijke exposities

De presentatie van de permanente collectie wordt twee keer per jaar op een fantasierijke manier gecombineerd met een tijdelijke tentoonstelling. In 2011 stond de tijdelijke tentoonstelling in het teken van een bijzondere expositie van Ethiopische ikonen en van een expositie van Russische taferelen en sprookjes op lakdozen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.