Museum informatie

Humanity House
Prinsegracht 8
2512 GA
Den Haag

070 31 000 50
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
Het museum is permanent gesloten. Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Humanity House


Het Humanity House is definitief gesloten sinds 1/11/2020.

Conflicten en rampen

Heftige aardbevingen waardoor alles in het puin ligt. Bommen die op onschuldige mensen en plaatsen worden gegooid. Ernstige conflicten en rampen spelen zich vandaag de dag nog altijd af. Mensen die hun leven niet meer zeker zijn door bijvoorbeeld oorlog of de dreiging van natuurrampen. We zien het vaak op tv voorbij komen. Gelukkig voor ons vind het altijd ver van ons vandaan plaats. Fijn natuurlijk, maar beseffen we ons nog wel de ernst van deze conflicten en rampen? In het Humanity House kwam je hiermee oog in oog te staan.

Opgericht op 9 december 2010 als initiatief van het Nederlandse Rode Kruis, met ondersteuning van De gemeente Den Haag en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie. In het Humanity House, ook wel het ‘Huis voor menselijkheid’, werd een speciale plek gecreëerd. Een plek waar de menselijke verhalen achter rampen en conflicten in de wereld waren te zien, horen en te beleven. Sinds 1 november 2020 is Humanity House permanent gesloten.

Ervaringsreis

Aangrijpende thema’s zoals gelijke rechten, voedselzekerheid, vrijheid van meningsuiting en migratie spelen overal ter wereld een rol. Verschillende humanitaire thema’s waar je als bezoeker bewust van werd gemaakt in het Humanity House. Ervoer welke impact rampen en conflicten op deze thema’s kunnen hebben. Dit werd gedaan aan de hand van een ervaringsreis van ongeveer drie kwartier. Tijdens deze reis kroop je in de huid van een vluchteling. Een manier waardoor je ervoer wat het betekent om te moeten overleven in een conflict- of rampgebied.

Hierna kwam je, virtueel, oog in oog te staan met acht mensen. Zij deelden hun bijzondere verhaal over hun vlucht uit oorlog of conflict. Je kon luisteren en kijken naar de verhalen van Yvonne, Bruce, Shaza, Aiham, Ram, Akhrat, Desbele en Lidija en hen ook de vragen stellen die je had.

Meer dan een museum

Humanity House was echter veel meer dan een museum. Het diende ook als een ontmoetingsplek waar wekelijks live-interviews, debatten, tijdelijke tentoonstellingen, festivals, filmavonden en andere activiteiten en evenementen plaatsvonden.

Hiermee werd het Humanity House de plek waar situaties bespreekbaar en invoelbaar werden gemaakt vanuit het menselijk oogpunt. Vanuit verschillende onvoorstelbaar, complex en indringende perspectieven en invalshoeken. Van journalisten tot slachtoffers en hulporganisaties tot militairen. Verhalen werden, aan de hand van beeld, beleving, debat, muziek en gesprek, gedeeld waardoor situaties dichterbij werden gebracht.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.