Museum informatie

Huis Zypendaal
Zijpendaalseweg 44
6814 CL
Arnhem

(026) 364 46 45
[email protected]
Kijk voor actuele openingstijden en entreeprijzen op de website van Huis Zypendaal.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Huis Zypendaal


Geldersch Landschap & Kasteelen

Een prachtige buitenplaats uit de achttiende eeuw. Eromheen staan een aantal verschillende bijgebouwen. Dit allemaal geplaatst in een sprookjesachtige tuin. Het klinkt haast te mooi voor woorden. In Huis Zypendaal kan je de schoonheid van de verschillende gebouwen en tuin met eigen ogen aanschouwen.

Het is een museum dat door de organisatie Geldersch Landschap en Kasteelen wordt onderhouden. Met het doel om dit toevertrouwde gebied en gebouwen in de provincie Gelderland zo goed mogelijk te beheren. Huis Zypendaal is een van de vele stukken land en gebouwen die door deze organisatie wordt onderhouden.

Een prachtig doel dat is ontstaan uit de visie van twee invloedrijke mannen. In april 1929 kwamen de heren Mr. S. baron van Heemstra, commissaris van de koningin in Gelderland, en mr. P.G. van Tienhoven, voorzitter van Natuurmonumenten, in actie voor het behoud van natuur en landschap. Samen stichtten zij het Geldersch Landschap op. Daarnaast richtte Baron van Heemstra op 5 april 1940 de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen op. De stichting groeide uit tot de grootste beheerder van kastelen en historische buitenhuizen van Nederland.

Beide stichtingen werken al een ruime tijd onder één organisatie. Hierdoor is de schoonheid van Huis Zypendaal nog altijd te bewonderen.

Regentenfamilie Brantsen

Hoewel de Arnhemmers Huis Zypendaal wel vaker een kasteel noemen, is deze benaming onterecht. Het is eigenlijk een buitenplaats, gebouwd tussen 1762 en 1764 voor de invloedrijke Arnhemse regentenfamilie Brantsen. Het huis is ruim vijf generaties lang bewoond door leden van dit regentengeslacht. De laatste generatie woonde hier tot 1926.

Nog altijd is de interieurdecoratie voor een groot deel uit de tijd van de familie Brantsen. Het huis staat dan ook op de plek van oudere bebouwingen uit de zeventiende eeuw. Daarvan zijn alleen delen van de tuinaanleg bewaard gebleven.

De tuin

Ondanks dat er niet veel bewaard is gebleven van de tuinaanleg, zijn er nog altijd elementen van kunststijlen terug te vinden in de tuin en park om Huis Zypendaal heen. Een prachtige combinatie van de formele Franse stijl en de romantische Engelse landschapsstijl.

Wil jij nu al een wandeling maken door de sprookjesachtige tuin van Huis Zypendaal? Of wil jij meer te weten komen over de familie Brantsen? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum