Museum informatie

Huis Verwolde
Jonker Emilelaan 4
7245 TL
Laren

(0573) 40 18 25
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag11:0016:00
Donderdag11:0016:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag11:0016:00
Zondag11:0016:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10
Kinderen 4 t/m 18 jaar€5.00
CJP€7.50
CJP 12 t/m 18 jaar€3.75
Groepen vanaf 20 personen€7.50
Geopend van april tot en met oktober. In juli en augustus ook op vrijdag geopend.
starTe zien op MuseumTV

Huis Verwolde


Op het mooi gelegen landgoed Verwolde staat een edelmanshuis omringd door een tuin, park en het bosgebied Oranjewoud met vijvers en landbouwpercelen. Huis Verwolde is met een gids te bezoeken.

De geschiedenis

Het buitengebied van Lochem heeft een rijke historie. Er werd heel lang kleinschalig geboerd. De eerste vermelding van een huis dateert uit 1346. Het Kasteel Verwolde is de inzet geweest van middeleeuwse oorlogshandelingen en werd in 1510 na zware belegering aan de grond gelijk gemaakt. In de 16e eeuw werd een nieuw huis gebouwd, maar twee eeuwen later was hier weinig van over.

Huidige Huis Verwolde

In 1776 werd het huidige Huis Verwolde gebouwd in neoclassicistische stijl. Het eind van de 18e en begin van de 19e eeuw stond in het teken van het neoclassicisme. Men richtte zich destijds met name op de (bouw)kunst van de oude Grieken en Romeinen. Huis Verwolde kreeg een nieuwe kap en het interieur werd vernieuwd. Bovendien werd Verwolde voorzien van modern comfort zoals elektriciteit, centrale verwarming en telefoon. Het behang in de Chinese kamer is uit de oorspronkelijke bouwtijd.

Herstelwerkzaamheden

Na 1977 is het huis hersteld door de Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen. De vertrekken werden weer in bewoonde sfeer gebracht en ingericht volgens hun oorspronkelijke functies. Met hulp van de vorige eigenaar en de Familiestichting Van der Borch kwamen voorwerpen terug die deel hadden uitgemaakt van de vroegere inventaris, waaronder de familieportretten.

De tuin

Samen met het huis werd vanaf 1776 een nieuwe tuin aangelegd. 20 jaar later werd deze tuin veranderd in een landschapsstijl. In 1926 werd voor de tuin een nieuw ontwerp gemaakt. In de zuidelijke tuin werden verschillende vakken aangelegd, met bloemenborders langs het grote grasveld. Eromheen ligt een taxushaag.

In de dennenbossen broeden de havik, buizerd, boomvalk, kuifmees en zwarte mees. Rondom het huis kun je ‘s avonds de ransuilen horen. Maak een wandeling door de tuin en ontdek alle planten en dieren die hier te vinden zijn.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.