Museum informatie

Huis Van Gijn
Nieuwe Haven 30
3311 AP
Dordrecht

+31 (0)78 770 5240
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10
Kinderen (0 t/m 18 jaar) Gratis
Museumkaart Gratis
VDM Gratis
Rebrandtkaart Gratis
ICOM Gratis
Rotterdampas Gratis
CJP€4
Cultuurkaart€4
Studenten vanaf 19 jaar€4
Groepen (vanaf 10 personen)€8
Op Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag is het museum geopend van 11:00 – 17:00 uur. Op Koningsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is Huis Van Gijn gesloten. Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Huis Van Gijn


Huis Van Gijn is sinds 2013 deel van een organisatie voor kunst, archief en geschiedenis van de stad Dordrecht. Dordrechts Museum, Regionaal Archief Dordrecht en het Centrum Beeldende Kunst staan samen met Huis Van Gijn onder de naam ‘Dordrechts Museum.

Het gebouw

In het fraaie Huis Van Gijn in Dordrecht staat de tijd al ruim een eeuw stil. Het is het voormalige woonhuis van Simon van Gijn (1836-1922). Wie door zijn huis dwaalt, waant zich honderd jaar terug in de tijd. Ontdek hoe een werkdag van een dienstmeid eruit zag. Wat stond er op het menu? En hoe dek je een tafel? Een kijkje in het leven van alledag bij een familie op stand rond 1900. De bewoners lijken elk moment thuis te kunnen komen.

Het huis aan de Nieuwe Haven 29 werd in 1729 gebouwd in opdracht van Johan van Neurenberg, een rijke regent. Simon van Gijn, zakenman, jurist en verzamelaar woonde hier van 1864 tot zijn dood in 1922. Zijn huis en het merendeel van zijn verzamelingen liet hij na aan de Vereniging Oud-Dordrecht met de opdracht de collecties openbaar te maken en het huis als museum in te richten. Voorwaarde was dat het interieur zo veel mogelijk in tact zou blijven. In 1925 werd het huis opengesteld voor publiek. Naast interieurs uit de 17de, 18de en 19de eeuw beschikt het museum over een collectie kunstnijverheid, een speelgoedverzameling en een grote collectie historieprenten, de Atlas Van Gijn.

Collectie

Het museum heeft een ruime collectie en toont deze doormiddel van vaste presentaties en wisseltentoonstellingen.

Een deel van de collectie van het museum is verzameld door Simon van Gijn, de originele bewoner van het huis. Hij werd geboren in 1836 en verhuisde in 1842 naar Dordrecht. Als jongetje was hij al geïnteresseerd in geschiedenis. Op een gegeven moment is hij historieprenten gaan verzamelen en dit is uiteindelijk uitgelopen tot een grote verzameling historische items.

De collectie bestaat onder andere uit prenten, wapens, schepen, meubels, zilver, keramiek, speelgoed en meer.

Activiteiten

Ook worden er regelmatig activiteiten door het museum georganiseerd. Zo kun je als bezoeker het ‘Herfstfeest’ bijwonen. In het Huis Van Gijn luid je feestelijk de herfst in door samen aan een knutseltafel iets moois van natuurlijke materialen te maken. Deze activiteit is leuk voor kinderen én voor (groot)ouders.

Je kan je hiervoor aanmelden bij de balie op de dag zelf. De entree bedraagt €2,50 per persoon.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum