Museum informatie

Huis Van Gijn
Nieuwe Haven 30
3311 AP
Dordrecht


Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10
Kinderen (0 t/m 18 jaar) Gratis
Museumkaart Gratis
VDM Gratis
Rebrandtkaart Gratis
ICOM Gratis
Rotterdampas Gratis
CJP€4
Cultuurkaart€4
Studenten vanaf 19 jaar€4
Groepen (vanaf 10 personen)€8
Op Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag is het museum geopend van 11:00 – 17:00 uur. Op Koningsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is Huis Van Gijn gesloten. Tickets
star_border Geen lid van MuseumTV

Huis Van Gijn


Huis Van Gijn

Huis Van Gijn is sinds 2013 deel van één organisatie voor kunst, archief en geschiedenis van de stad Dordrecht. Dordrechts Museum, Regionaal Archief Dordrecht en het Centrum Beeldende Kunst staan samen met Huis Van Gijn onder de naam ‘Dordrechts Museum.

Tentoonstellingen

Het museum organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen, waaronder de tentoonstelling ‘Slow Fashion’.

In deze tentoonstelling wordt de uitgebreide modecollectie van Huis Van Gijn getoond. De modecollectie bestaat onder andere uit een Japonsche rok uit de 18e eeuw, een Schotse ruit japon uit de 19e eeuw en een flapper dress uit de jaren ’20. Mode van een 150-jarige periode is als bezoeker te bewonderen. In totaal zijn er 50 topstukken te zien.

De tentoonstelling legt veel nadruk op het ‘slow fashion’ aspect van de modecollectie. Hoe gingen onze voorouders bewust en duurzaam om met hun kleding? Werd kleding gekoesterd en hergebruikt? Hier kom je tijdens de tentoonstelling achter.

De items in deze tentoonstelling is de perfecte manier om het gesprek over duurzame mode op gang te brengen.

Collectie

Het museum heeft een ruime collectie en toont deze doormiddel van vaste presentaties en wisseltentoonstellingen.

Een deel van de collectie van het museum is verzameld door Simon van Gijn, de originele bewoner van het huis. Hij werd geboren in 1836 en verhuisde in 1842 naar Dordrecht. Als jongetje was hij al geïnteresseerd in geschiedenis. Op een gegeven moment is hij historieprenten gaan verzamelen en dit is uiteindelijk uitgelopen tot een grote verzameling historische items.

De collectie bestaat onder andere uit prenten, wapens, schepen, meubels, zilver, keramiek, speelgoed en meer.

Activiteiten

Ook worden er regelmatig activiteiten door het museum georganiseerd. Zo kun je als bezoeker het ‘Herfstfeest’ bijwonen. In het Huis Van Gijn luid je feestelijk de herfst in door samen aan een knutseltafel iets moois van natuurlijke materialen te maken. Deze activiteit is leuk voor kinderen én voor (groot)ouders.

Je kan je hiervoor aanmelden bij de balie op de dag zelf. De entree bedraagt €2,50 per persoon.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.