Museum informatie

Hollands Kaasmuseum
Waagplein 2
1811 JP
Alkmaar

072 515 55 16
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0016:00
Dinsdag10:0016:00
Woensdag10:0016:00
Donderdag10:0016:00
Vrijdag10:0016:00
Zaterdag10:0016:00
Zondag13:0016:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€2
Museumkaart Gratis
AlkmaarPas Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Hollands Kaasmuseum


Hollands Kaasmuseum

Het Hollands Kaasmuseum bevindt zich in het Waaggebouw, gelegen tegenover de Kaasmarkt in de prachtige stad Alkmaar. Het museum is in 1983 opgericht en vertelt het verhaal van de geschiedenis van de kaas. Daarnaast geven ze ook informatie over de bereidingswijze van kaas en de kaashandel. Kaas is niet alleen populair in Nederland, want jaarlijks komen er 35.000 bezoekers van over de hele wereld het museum bezoeken!

Tentoonstellingen

Het museum heeft verschillende vaste tentoonstellingen. Zo is er de tentoonstelling ‘Nostalgie’. Bij deze tentoonstelling kom je er als bezoeker achter hoe de geschiedenis van de Hollandse kaas eruitziet. Je krijgt alle ins en outs te zien.

In 1955 is er een zwart-wit film gemaakt over de bereiding van boerenkaas. Met dank aan het Noord-Hollands Zuivelarchief kan het museum doormiddel van deze film het gehele proces van koe naar kaas aan zijn bezoekers tonen.

In het proces van koe naar kaas vinden er een aantal stappen plaats. Deze worden beschreven als; ‘Koetjes en kalfjes = melk’, ‘Mixen maar’, ‘De wrongel gaat in vaten’, De kaas gaat in bad’ en ‘Rijpen op plank’.

Ook is er aan de kinderen gedacht. Zo kun je een speurtocht over kaas doen. Dit is een interactieve speurtocht waarbij je zóveel over kaas leert dat je jezelf na de speurtocht zelfs een kaasexpert mag noemen! De speurtocht is onder andere in het Nederlands, Duits en Engels beschikbaar.

De kinderen kunnen zich ook vermaken met diverse spelletjes. Via touchscreens verspreidt door het museum komen kinderen achter de antwoorden op vragen als ‘Wat is het verschil tussen oude en jonge kaas?’ en ‘Wat heeft de koe nou precies met kaas te maken?’.

Collectie

Het museum heeft een grote collectie aan historische objecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klassieke schilderijen die de kaashandel en het romantische plattelandsleven weergeven.

Dagje Alkmaar

Wil je een dagje uit naar Alkmaar? Het Hollands Kaasmuseum is hier een goed begin van. Wat goed bij het museum aansluit is de traditionele kaasmarkt die iedere vrijdag van april tot oktober van 10.00 tot 13.00 te bezoeken is.

Bekijk in onderstaande video de trailer van de mini-docu die MuseumTV heeft gemaakt over het museum. Wil je de hele mini-docu zien? Bezoek dan de pagina.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.