Museum informatie

Hollands Kaasmuseum
Waagplein 2
1811 JP
Alkmaar

072 515 55 16
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0016:00
Dinsdag10:0016:00
Woensdag10:0016:00
Donderdag10:0016:00
Vrijdag10:0016:00
Zaterdag10:0016:00
Zondag13:0016:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€2
Museumkaart Gratis
AlkmaarPas Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Hollands Kaasmuseum


Het Hollands Kaasmuseum bevindt zich in het Waaggebouw, gelegen tegenover de Kaasmarkt in de prachtige stad Alkmaar. Het museum is in 1983 opgericht en vertelt het verhaal van de geschiedenis van de kaas. Daarnaast geeft Hollands Kaasmuseum ook informatie over de bereidingswijze van kaas en de kaashandel. Kaas is niet alleen populair in Nederland, want jaarlijks komen er 35.000 bezoekers van over de hele wereld naar Noord-Holland om Het Hollands Kaasmuseum Alkmaar te bezoeken!
witregel

Drie dingen die jij moet weten over het Hollands Kaasmuseum

witregel

Word een kaasexpert

Hoe wordt kaas gemaakt? En wat is de geschiedenis van kaas? Antwoord op deze vragen vind je in het Hollands Kaasmuseum in Alkmaar! Nederland is een van de grootste kaasproducenten van de wereld. Het museum heeft daarom veel internationale bezoekers. In het kaasseizoen is er iedere vrijdag een grote kaasmarkt in Alkmaar. Het Hollands Kaasmuseum grenst aan het plein waar deze markt plaatsvindt. Het museum is erg geschikt voor kinderen, er zijn namelijk veel interactieve spellen te vinden.

Van koe tot kaas

Of het nou op je brood, je pizza of in je pannenkoek zit: kaas is voor veel mensen een onmisbaar element van een gerecht. Maar hoeveel mensen weten nu daadwerkelijk hoe een plakje kaas gemaakt wordt? In de tentoonstelling van het Kaasmuseum leer je alles over het maakproces. Ontdek stap voor stap hoe het kaasmaakproces verloopt en wat er allemaal bij komt kijken. Daarnaast beschikt het museum over een aantal pronkstukken, zoals een oude Miele kaascentrifuge. Zie hoe het kaasmaken van arbeidsintensief naar geautomatiseerd is gegaan.

Jouw bezoek aan het Hollands Kaasmuseum

Het Hollands Kaasmuseum heeft een grote collectie aan historische objecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klassieke schilderijen die de kaashandel en het romantische plattelandsleven weergeven. Ook is er aan de kinderen gedacht. Zo kun je een speurtocht over kaas doen. Dit is een interactieve speurtocht in het Kaasmuseum waarbij je zóveel over kaas leert dat je jezelf na de speurtocht zelfs een kaasexpert mag noemen! De speurtocht is onder andere in het Nederlands, Duits en Engels beschikbaar. Om je bezoek aan dit museum te vergemakkelijken, hebben wij alvast verschillende informatie op een rijtje gezet. Zo vind je op deze pagina onder andere de openingstijden van het museum. Alle actuele informatie over Hollands Kaasmuseum vind je op hun website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum