Museum informatie

Historische Tuin Aalsmeer

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0016:30
Woensdag10:0016:30
Donderdag10:0016:30
Vrijdag10:0016:30
Zaterdag10:0016:30
Zondag10:0016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.50
Kinderen tot 12 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Historische Tuin Aalsmeer


Hoe worden bloemen, aardbeien en bomen tegenwoordig geteeld? Misschien weet je het antwoord hier wel op. Maar weet je ook hoe deze vroeger werden geteeld? Welke technieken kwamen er onder andere bij kijken en hoe werden de gewassen vroeger onderhouden? De antwoorden op deze vragen zijn te ontdekken in de Historische Tuin Aalsmeer.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over de Historische Tuin Aalsmeer

witregel

Het museum

Een museum dat zich in het Noord-Hollandse plaatsje Aalsmeer bevind. Een gemeente met een rijke geschiedenis in de tuinbouw. Dat het museum zich juist hier heeft gevestigd is dan ook helemaal niet raar.

De Historische Tuin Aalsmeer is een botanische tuin met een belangrijke doelstelling, namelijk het behouden van vroeger geteelde gewassen. Ook houdt het museum zich bezig met het gebruik van de oude teeltwijzen, maar ook het onderhouden en opbouwen van een verzameling van voorwerpen en materialen met tuinbouwhistorisch belang.

De Aalsmeerse tuinbouw

Eerder werd al vernoemd dat Aalsmeer een rijke geschiedenis heeft in de tuinbouw. Maar waarom eigenlijk? De plek duikt voor het eerst in 1133 op in de geschiedenis. Het toen nog moerassige veengebied werd rond dat jaar ontsloten. Hierdoor konden de eerste pioniers de sloten links en rechts langs de Uiterweg en Oosteinderweg graven.

Direct hielden de eerste generaties in het Aalsmeer zich, na het openleggen van het veenland, bezig met de landbouw. Ze hadden met name veel aandacht voor de veeteelt. Daarnaast werd er ook veel gedaan met de visserij op het Stommeer, Hornmeer en natuurlijk het Haarlemmermeer.

Grote aantallen boeren leverde in 1350 ladingen met turf aan de rentmeester van de graaf. Hiermee betaalde zij hun belasting. Dit had een negatief effect op Aalsmeer. De grond was haast verveend, waardoor het bijna funest voor het plaatsje was. Door dit vervenen bleef namelijk steeds minder land over, waardoor het land intensiever bebouwd moest worden. Een perfecte situatie voor de bloemteelt, waar Aalsmeer nu bekend om stond.

De gemeente ging in de 17de eeuw zelfs over op de boomteelt. Hier kwam de aardbeienteelt ook gelijk in mee.

Bewaren van tuinbouwhistorie

Rond de jaren 70 ontstond het idee dat er belangrijke objecten uit de rijke geschiedenis van de Aalsmeerse tuinbouwhistorie bewaard moest blijven. Vooral de Stichting Oud Aalsmeer maakte zich hier warm voor. Een stichting die zich sindsdien inzet voor het beheer en een goede en verantwoorde exploitatie van de Historische Tuin.

Wil jij meer te weten komen over de prachtige geschiedenis die Aalsmeer verschuilt? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum