Historische Scheepswerf C.A. Meerman

Entree€4.50
<12 jaar Gratis
combi werf en museum Arnemuiden€7
April t/m oktober geopend. In juli en augustus ook geopend op vrijdagen
starLid van MuseumTV

Historische Scheepswerf C.A. Meerman

Het is 1786 wanneer Jacobus Meerman de scheepswerf in Arnemuiden koopt. Jacobus Meerman werkt zelf op de scheepswerf als arbeider, maar besluit het te kopen zodra de kans zich voordoet. Hij koopt de scheepswerf inclusief loods, kanthelling en de bijhorende gereedschappen. Deze aankoop is de start voor een lange familiegeschiedenis. Tot 2003 blijft de werf in handen van de familie Meerman.

Bouwen

Op de werf zijn talloze schepen gebouwd. Al deze boten zijn uniek aangezien ze niet gebouwd werden aan de hand van op schaal getekende ontwerpen. De visser gaf aan hoe lang hij de boot ongeveer wilde hebben, maar de exacte afmetingen hingen af van wat er beschikbaar was aan eikenhout. De lengte van de platte onderkant van het schip gaf uiteindelijk de doorslag over de verdere verhoudingen van de boot. In het museum kom je alles te weten over deze werkwijze.

Collectie

In het museum vind je een unieke collectie met spullen afkomstig van de scheepswerf zelf. Alles wat er is achtergebleven nadat de laatste werfbaas de deuren sloot is onderdeel van de collectie. Je vindt er oud gereedschap waarmee de werklui het hout bewerkte, maar ook antieke machines zijn aanwezig in de collectie.

Buiten op de werf vind je een replica van de sleehelling. Door middel van de sleehelling werd het schip in het water gelaten of op land getrokken. Deze klus ging niet altijd heel gemakkelijk. Hier kom je meer over te weten in het museum.

Restauratie

In 2004 was het tijd om de oude werf te restaureren. Voordat dit gedaan kon worden moesten de loodsen helemaal leeggehaald worden. Een aantal vrijwilligers heeft deze klus op zich genomen. Zij voelden zich echte schatgravers toen er veel spullen die bewaard zijn door voormalige werfeigenaar Kees C.A. Meerman onder een dikke laag stof tevoorschijn kwam. Na het opruimen zijn de loodsen nauwkeurig afgebroken en opnieuw opgebouwd. Hiervoor is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de oorspronkelijke materialen. Ook het buitenterrein is volledig opgeknapt. Tegenwoordig kunnen eigenaren van historische schepen hier zelf terecht voor het onderhoud van hun schip. Wanneer zij aan het werk zijn zie, hoor en ruik je hoe het vroeger moet zijn geweest. Je beleeft hierdoor echt de geschiedenis!

Voor meer informatie over de Historische Scheepswerf C.A. Meerman bezoek dan de website.