Museum informatie

Historisch Museum Ede
Molenstraat 45
6711 AW
Ede

Openingstijden

DagVanTot
Maandag11:0020:00
Dinsdag11:0020:00
Woensdag11:0020:00
Donderdag11:0020:00
Vrijdag11:0020:00
Zaterdag10:0019:00
Zondag Gesloten
star_border Niet te zien op MuseumTV

Historisch Museum Ede


Historisch Museum Ede

In het Historisch Museum Ede leer je over het Ede van vroeger. Hoe zag Ede er vroeger uit? Hoe leefden de Edenaren toen? Hoe heeft Ede zich door de jaren heen ontwikkeld? Op al deze vragen krijg je antwoord. Met ondersteuning van oude foto’s en historische gebruiksvoorwerpen worden verhalen over de stad verteld. Naast eigen tentoonstellingen heeft het museum regelmatig tijdelijke exposities in Cultura en op andere plekken in Ede.

Historisch Museum Ede werkt samen met verschillende instellingen. Op deze manier proberen ze een breder aanbod op het gebied van het Edes erfgoed te realiseren. Ook is het museum betrokken bij de realisatie van een Kenniscentrum genaamd ‘Cultura Erfgoed, kenniscentrum voor erfgoed in Ede’. Dit centrum zal een bron van informatie zijn voor bezoekers die op zoek zijn of geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Ede. Educatie zal ook in dit project betrokken worden.

Tentoonstellingen 

Het museum organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen. Een daarvan is ‘De kracht van Zij’.

De expositie richt zich op het feit dat we vooral namen van mannen uit het verleden onthouden. Het museum wil hier verandering in brengen. Namen van vrouwen uit de Edese geschiedenis zouden meer onthouden moeten worden. Bij de expositie worden Edese vrouwen in de spotlights gezet. Vrouwen die van betekenis zijn geweest voor de gemeente. Een voorbeeld van een vrouw als deze is ‘Kaatje Braafhart’. Kaatje was een baker en hielp talloze Edese gezinnen tijdens en na de bevalling.

Deze expositie is van 3 oktober t/m 31 december 2019 in Cultura te zien. De toegang is gratis.

Collectie

Het museum bezit over een grote verzameling historische kunstwerken, gebruiksvoorwerpen en andere bijzondere collectiestukken. Op deze manier kun je je als bezoeker mee laten nemen in het Ede van toen. De collectie is opgedeeld in vijf deelcollecties; voorwerpen, textiel en boeken, schilderijen en grafiek en audiovisueel materiaal.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum