Museum informatie

Historisch Museum Den Briel

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6
Kinderen 4 t/m 17 jaar€2.5
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
65+€3.75
CJP en Cultuurkaart€2
Houders NAP-pas en VIP op Voorne volw.€3.00
Houders VIP op Voorne kinderen€1.00
MK, ICOM, Vereniging Rembrandt, Rotterdampas en Hist. Vereniging De Brielse Maasmond Gratis
Gezinskaart (2 volwassenen + 4 kinderen)€10.00
Leerlingen in schoolverband, p.p.€0.5
Groep volwassenen vanaf 10 personen, p.p.€3.00
Groep kinderen t/m 17 jaar vanaf 10 personen, p.p.€1.00
star_border Niet te zien op MuseumTV

Historisch Museum Den Briel


De Tachtigjarige oorlog

De zeventien gewesten van de Nederlanden onder het bezit van het Spaanse rijk van keizer Karel V. Hoe zat het ook alweer? Iedere provincie had zijn eigen regels en wetten en wilden daarom ook zo onafhankelijk mogelijk blijven. Karel V had echter iets totaal anders voor ogen: hij wilde juist meer macht. De Nederlanden moesten meebetalen aan zijn oorlogen en iedereen moest katholiek zijn. Onderdrukkingen die vele opstanden in de Nederlanden tot gevolg hadden. Een belangrijk stukje Nederlandse geschiedenis waar extra aandacht aan wordt geschonken in het Historisch Museum Den Briel.

Het Historisch Museum Den Briel staat in het teken van de Tachtigjarige Oorlog. Maar waarom eigenlijk specifiek in Den Briel? In de opstelling van het museum is de inname van den Briel op 1 april 1572 geplaatst binnen de context van de Tachtigjarige oorlog. Op deze dag wonnen de watergeuzen namelijk, met de inname van Den Briel, hun eerste slag op de Spanjaarden. Een inname met een positief gevolg: steeds meer Hollandse steden kregen steeds meer moed in hun strijd tegen de Spanjaarden.

In het museum leer je alles over deze oorlog in Den Biel en andere streken in de Nederlanden. Want wat was de Vrede van Münster in 1648 ook alweer? En wie was Alva en wat was zijn Inquisitie? Je leert het allemaal in het Historisch Museum Den Briel.

Het gebouw

Ook het gebouw waarin het museum zich bevind, bevat een rijke geschiedenis. Het Historisch Museum Den Briel is namelijk gevestigd in twee monumentale gebouwen achter het stadhuis: de voormalige stadsgevangenis en de Waag.

De Waag was vroeger een van de belangrijkere gebouwen in de stad. Hier werden vroeger goederen gewogen. Hier werden handelaren verplicht om hun producten te wegen. Op deze manier konden ze hun producten per gewicht verkopen en werd de eerlijke handel bevorderd. Het recht om een waag te bezitten was één van de stadsrechten die een stad kon verkrijgen.

Zoals je al kan verwachten, diende de stadsgevangenis voor het vastzetten van dieven. Boven de deuren is nog altijd te zien om welke celruimtes het gaat. In deze cellen zijn nog altijd de sporen die verschillende gevangenen hebben achtergelaten. Van de ingriften van namen en initialen tot tekeningen van een galg. Na 1889 werd het niet meer als stadsgevangenis gebruikt.

Na een grondige restauratie werden de gebouwen in 1912 als museum in gebruik genomen.

Van oorlog tot zeehelden

Er is nog veel meer te ontdekken in het Historisch Museum Den Briel. Leer alles over de geschiedenis van Den Briel door middel van verschillende archeologische opgravingen. Vaar mee met de verschillende zeehelden en ontdekkingsreizigers uit Den Briel. Of maak een stadswandeling door Den Briel aan de hand van de digitale tour.

Komt de ware watergeus in je al omhoog? Of ben je ontzettend benieuwd naar dit belangrijke stukje Nederlandse geschiedenis? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum