Museum informatie

Vechtstreekmuseum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:3016:30
Donderdag13:3016:30
Vrijdag13:3016:30
Zaterdag13:3016:30
Zondag13:3016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.50
Jongeren (12 t/m 16 jaar)€3.50
Studenten€3.50
Kinderen (t/m 11 jaar) Gratis
Museumkaart Gratis
De openingstijden zijn seizoensgebonden. Voor de meest actuele informatie ga je naar de website van het museum.
starTe zien op MuseumTV

Vechtstreekmuseum


In het schilderachtige park Goudestein, gelegen aan de Utrechtse Vecht in Maarssen, schittert de voormalige buitenplaats Silverstein, nu de thuisbasis van het Vechtstreekmuseum.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Vechtstreekmuseum

witregel

Een schijnwerper op de Vecht

Deze betoverende streek langs de oevers van de Vecht biedt een overvloed aan natuurlijke pracht, kastelen, waterwegen en statige landhuizen. Het museum werpt een schijnwerper op de unieke geschiedenis, cultuur en kunst die deze streek hebben gevormd, voornamelijk door de schatten van historische gebouwen te belichten.

Het begon op een zolder

Het Vechtstreekmuseum, opgericht in 1994, ontstond uit de Oudheidskamer van de gemeente Maarssen, waar historische artefacten ooit op een zolder werden tentoongesteld. In de loop der jaren zijn steeds meer gemeenten betrokken geraakt bij de collectie, en met de toewijding van vrijwilligers heeft het museum aanzienlijke groei doorgemaakt.

Ambachten en ridders

De vaste collectie van het Vechtstreekmuseum is onderverdeeld in verschillende historische perioden. De eerste tentoonstelling neemt je mee naar de periode van de Grote Ontginning, toen het veeleisende landschap in het Groene Hart van Utrecht en Holland werd omgevormd tot het prachtige landschap dat we vandaag de dag kennen, een proces dat plaatsvond van de elfde tot de dertiende eeuw. Vervolgens stap je in de periode van de dertiende tot de zeventiende eeuw, waarin talloze kastelen en ridderhofsteden werden gebouwd. De buitenplaatsen langs de Vecht staan centraal in de 17e en 18e eeuw, en tot slot wordt de industrialisatie belicht, inclusief aardewerkproductie en een pannenfabriek.

Meer dan Maarssen

Dit museum ontsproot aan de Oudheidkamer van de gemeente Maarssen en droeg tot en met 2011 de naam Museum Maarssen, waarbij de focus lag op onderwerpen zoals de geschiedenis van Maarssen en de rivier de Vecht met zijn buitenplaatsen en theekoepels. In 2012 onderging de instelling een naamsverandering om te benadrukken dat het zich richt op onderwerpen die de hele Vechtstreek omvatten.

Jouw bezoek aan het Vechtstreekmuseum

Ontdek de rijke geschiedenis van de Vechtstreek en bezoek het Vechtstreekmuseum in Park Goudestein. Voor actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen bezoek je de website van het museum. Om een voorproefje te krijgen bekijk je onze korte documentaire.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum