Museum informatie

Vechtstreekmuseum
Diependaalsedijk 19
3601 GH
Maarssen

0346 55 4440
[email protected]

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6
Museumkaart Gratis
Junioren (12 t/m 16) en studenten€3
Kinderen t/m 11 jaar Gratis
Biebpas St. Vecht en Ronde Venen en CJP€4
Rondleiding per gids / groep€30
De openingstijden verschillen per seizoen, kijk voor de actuele openingstijden op de site. Buiten de reguliere openingstijden is het museum ook open voor groepsarrangementen op afgesproken tijdstippen.
starTe zien op MuseumTV

Vechtstreekmuseum


In park Goudestein aan het Utrechtse Vecht in Maarssen is in de voormalige buitenplaats Silverstein het Vechtstreekmuseun gevestigd. Deze regio rond de rivier de Vecht bevat veel mooie natuur, kastelen, scheepvaartverbindingen en grote herenhuizen. Het museum richt zich op de unieke geschiedenis van deze regio en de cultuur en kunst die uit de Vechstreek is voortgekomen. Dit wordt voornamelijk gedaan door aandacht te besteden aan historische gebouwen. Het museum werd in 1994 opgericht en komt voort uit de Oudheidskamer van de gemeente Maarssen die op een zolder een groot aantal historische objecten had uitgestald. Door de jaren heen begonnen steeds meer gemeenten mee te werken aan de collectie en door de hulp van vrijwilligers is het museum de afgelopen jaren sterk gegroeid.

Collectie

De vaste collectie van het Vechtstreekmuseum bestaat uit verschillende perioden. De eerste tentoonstelling gaat over de Grote Ontginning waar in het Groene Hart van Utrecht en Holland het vijandige landschap werd omgebouwd tot het mooie landschap wat we heden ten dage hebben. Dit gebeurde van de 11e tot 13e eeuw. Vervolgens kom je in de periode van de 13e tot 17e eeuw terecht waar vele kastelen en ridderhofsteden gebouwd zijn. Buitenplaatsen aan de Vecht zijn de focus van de 17e en 18e eeuw en als laatste komt de industrialisatie aan bod met onder andere aardewerk en een pannenfabriek.

Activiteiten

Buiten de reguliere openingstijden kunnen combinatie-arrangementen en rondleidingen georganiseerd worden. Ook kun je een seminar, presentatie of receptie organiseren in het museum. Ook zijn er veel wandel en fietsroutes door dit prachtige gebied. Er zijn ook veel wisselende tentoonstellingen en initiatieven op het gebied van educatie. Ook kunnen scholen contact opnemen met het museum voor speciale regelingen waar kinderen wat over de geschiedenis van het museum en de regio kunnen leren. In de museumwinkel kunnen vele souvenirs gekocht worden. Je hebt mokken, pennen en vele verschillende boeken. In de coffeecorner in de winkel kun je nog een kopje koffie of een frisje drinken.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum