Museum informatie

Valkerij en Sigarenmakerij Museum
Oranje Nassaustraat 8b
5554 AG
Valkenswaard

040-20 45 111
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Kinderen (7 t/m 18 jaar)€4.00
CJP€4.00
Groepen (vanaf 30 personen)€5.00
Kinderen (tot 7 jaar) Gratis
Museumkaart Gratis
Het museum is gesloten: Nieuwjaarsdag, karnaval, Koningsdag, Hemelvaart, eerste en tweede Kerstdag, oudejaarsdag.
starTe zien op MuseumTV

Valkerij en Sigarenmakerij Museum


Valkerij Museum

Het Valkerij Museum te Valkenswaard vertelt het bijzondere verhaal dat begon in de eerste helft van de 16e eeuw. Boertjes uit dit dorp op de armetierige zandgronden in de Kempen slaagden erin de beste valkeniers van Europa te worden. Hoe slaagden zij er in om slechtvalken te vangen, te trainen en tot de beste jachtvogels op te leiden? Hoe slaagden zij erin om in opdracht van het Deense Hof als enigen de witte geervalk, beschouwd als de Ferrari onder de valken, te mogen vangen op IJsland en deze te mogen verdelen over de belangrijke hoven in Europa? Hoe slaagden zij erin om zich aan te bieden aan de hoven in Europa en hier gewaardeerd te worden als de topvalkeniers? Hoe lukte het deze valkeniers om de solistische slechtvalken te leren in samenwerking de vele grotere reiger af te matten en te verslaan? Hoe lukte het de valkeniers uit het toenmalige dorp met de naam “Wedert” steeds betere en mooiere hulpmiddelen voor de valkenjacht te ontwerpen en te produceren?

Wat het betekende voor de boeren uit het dorp, dat pas veel later Valkenswaard werd genoemd, op al deze vragen een antwoord te vinden, vindt u in dit prachtige museum.

Sigarenmakerij Museum

Nadat de valkerij zijn hoogste bloeitijd voorbij was, viel het welvaartsniveau in Valkenswaard begin 19e eeuw ver terug. De dorpelingen van toen moesten op zoek naar nieuwe broodwinning. Zij lieten hun oog vallen op de nieuwe trend in Nederland, de sigaar. 

Met hun vindingrijkheid kwamen zij snel met oplossingen voor deze nieuwe en complexe vaardigheden. De Valkenswaardenaren bekwaamden zich in grote getale in de techniek van het maken van een goede sigaar. Hoe was een goede sigaar opgebouwd en gemaakt? Waarom waren Sumatra en Java zo belangrijk voor de Hollandse sigaar? Wat onderscheidt de Hollandse sigaar van de Zuid-Amerikaanse longfiller? Hoe kwam het dat de sigarenmakerij in de tweede helft van de 19e eeuw Zuidoost Brabant zag als het belangrijkste wingewest voor de sigarenmakerij in Nederland? Hoe armoedig begonnen vele kleine sigarenfabriekjes om vervolgens soms uit te groeien tot wereldspelers? Hoe ontwikkelde de sigarenindustrie zich van huisarbeid via mechanisatie naar automatisering? Waarom waren de bewoners van de Kempen zo geschikt om sigaren te maken? Waar komen de uitbundig gekleurde sigarenbandjes en sigarendoosjes/kistjes vandaan? Hoe ontwikkelde zich de marketing in de sigarenindustrie? 

Wat het betekende voor de Valkenswaardenaren om op al deze lastige vragen een antwoord te vinden, vindt u in dit prachtige museum.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum