Het Valkerij en Sigarenmakerij Museum

Kinderen tot 7 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
Sponsors, donateurs en vrienden Gratis
Het museum is gesloten: Nieuwjaarsdag, karnaval, Koningsdag, Hemelvaart, eerste en tweede Kerstdag, oudejaarsdag.
starLid van MuseumTV

Het Valkerij en Sigarenmakerij Museum

Het Valkerij en Sigarenmakerij Museum bestaat uit twee collecties. Het Valkerij Museum geeft een beeld van de valkerij in de periode 1650 tot en met 1850, een periode waarin koningen en hoge adel hun gasten vermaakten met het “vederspel”. Het Sigarenmakerij Museum geeft een beeld van de ontwikkeling van de sigarenmakerij in Valkenswaard vanaf 1865 tot de neergang.

Het Valkerij Museum

Het vluchtbedrijf, het jagen met vogels, is één van de spectaculairste vormen van jacht. Valkerij is de kunst de jachtvogel zodanig onder controle te hebben dat men hem op een bepaald tijdstip zijn vlucht op een vrije prooi in de vrije natuur kan laten uitvoeren. Gedurende vele eeuwen, van de 14e tot en met de 19e eeuw, werd de valkerij gebruikt voor het vermaak van rijke aristocraten en vorstenhuizen.

Heden

Door landschapsveranderingen en de komst van het hagelgeweer werd de valkerij steeds minder beoefend. De hoge kosten van het houden van jachtvogels waren voor de vorsten nog maar moeilijk op te brengen. In de 19e eeuw kwam het einde van de valkerij snel in zicht. Vandaag de dag wordt de valkerij nog slechts beoefend door hobbyisten. Daarnaast wordt de valkerij ingezet bij het bestrijden van vogeloverlast.

De collectie

In het Valkerijmuseum is alles te zien uit deze vervlogen tijden. Hoe leefden de mensen, wat trok hen aan in de valkenvangst, hoe en waar vingen en trainden zij hun valken? Herbeleef de geschiedenis en maak kennis met de hedendaagse valkenier.

Het Sigarenmakerij Museum

In Valkenswaard waren door de tijd heen ca. 70 grotere en kleinere sigarenfabriekjes gevestigd. De grootste daarvan kregen internationale allure.

De geur van de sigaar is uit Valkenswaard verdwenen, maar niet uit het museum. Daar kun je hem nog opsnuiven en zien hoe de sigarenmakers hun vak beoefenden. Gereedschappen, werktuigen, machines en attributen, kortom alles wat met de sigarenindustrie te maken heeft is er te zien. En met een beetje geluk tref je er een echte sigarenmaker aan.

De collectie

Aan de hand van films, foto’s, gereedschappen, bijzondere gebruiksvoorwerpen, machines en documenten kom je alles te weten over de geschiedenis van de sigarenindustrie.

De schakel tussen Valkerij en Sigarenmakerij is de rijke Engelse valkenier Richard Hamond, een tijd lang woonachtig in Valkenswaard. Bij zijn overlijden in 1845 liet hij een kapitaal van 24.000 gulden na aan Jan van Best, die het in 1865 gebruikte om er een sigarenfabriek mee te starten.