Museum informatie

Het Sterkenhuis
Oude Prinsweg 21
1861 CS
Bergen

072 5897028
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.00
Kinderen t/m 16 jaar Gratis
Museumkaart, ICOM-kaart en Rembrandtpas Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Het Sterkenhuis


Van boeren naar toeristen

De vogels fluiten en de koeien loeien. Je zicht bestaat uit een wijd uitgestrekt grasveld. Vanaf de verte kan je nog net de koeien, die zich in jou manifesteren als witte en bruine stipjes, zien grazen. Er is geen wolkje aan de lucht. Grote kans dat dit het typische tafereel is wat je voor je ziet wanneer je denkt aan het platteland. Een echt boerenleven. Een boerenleven waar, in het dorpje Bergen in de provincie Noord-Holland, rond 1900 ontzettend snel verandering in kwam. Het boerendorpje werd overladen door kunstenaars, toeristen en verschillende hotels.

De boeren in Bergen wisten haast niet wat hen overkwam. Langzaam bloedde het boerenleven in het kleine dorpje dood. Een manier van leven die vandaag de dag nog altijd wordt bewonderd in Het Sterkenhuis. Ontdek in dit museum hoe de boeren in Bergen leefden. Maar ook de verdere geschiedenis van dit oude dorpje.

Verzamelen van voorwerpen

Zodra het dorpje werd overstroomd door verschillende kunstenaars en toeristen, maakte de burgers van Bergen zich al zorgen over één ding. Hoe konden zij het oude dorpsleven uit Bergen het beste bewaren? Eén iemand wist daar het antwoord op: het verzamelen van verschillende objecten uit Bergen.

Het was Marie van Reenen-Völter die met het idee van deze verzameling aankwam. Zij was de echtgenote van burgemeester Jacob van Reenen. In één van de zalen van het raadhuis opent ze een Oud-Berger Kamer en daarmee is de voorloper van Het Sterkenhuis een feit.

In het begin noteert Marie van Reenen alle schenkingen en aankopen met daarbij de naam van de schenker en de taxatiewaarde. Hierdoor weten we tegenwoordig dat het achttiende-eeuwse album met tekeningen van Pieter Ellen in 1906 tien gulden waard was. Na meer dan honderd jaar is deze prijs ruim verveelvoudigd in euro’s.

Na het overlijden van Marie van Reenen in 1925 breidt Het Sterkenhuis zijn verzamelgebied uit. Hierdoor wordt het museum meer dan alleen oudheidkamer.

Kranenburgh

Het Sterkenhuis maakt deel uit van Kranenburgh, culturele buitenplaats in Bergen. Dit is erg toepasselijk, omdat oprichtster Marie van Reenen, samen het haar echtgenoot Jacob van Reenen, tot de eerste bewoners van de villa van Kranenburgh behoort.

Kan je niet wachten om je onder te dompelen in het simpele boerenleven in Bergen? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum