Museum informatie

Het Spinozahuis
Spinozalaan 29
2231 SG
Rijnsburg

071 – 402 92 09
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€3.50
Kinderen tot 16 jaar€5.00
Leden van de Vereniging Het Spinozahuis Gratis
Museumkaarthouders Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Het Spinozahuis


Een vrij mens

Gebruik je verstand. Vandaag de dag is dat de manier waarop we situaties en problemen benaderen. Een manier die tegenwoordig haast voor de hand ligt. Toch is dat niet altijd zo geweest. Dankzij de Verlichting zijn er stappen gemaakt naar de mentaliteit van tegenwoordig. Het gebruik van je rede en het denken voor jezelf. De Nederlandse Filosoof Spinoza heeft hier volgens vele een grote bijdrage aan geleverd. In Het Spinozahuis ontdek je meer over deze historische Nederlander.

Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de bibliotheek van Spinoza. Blader door de verschillende perkamenten en leren banden die tegenwoordig een boekenverzameling vormen die uniek is in de wereld. Dit in een kamer met de sfeer van een schilderij van Vermeer of De Hoogh.

Waar in 2001 het museum nog maar uit twee kamers bestond, is nu het hele huis ingericht als modern museum. Na een ingrijpende restauratie werd op dinsdagmiddag 27 maart 2012 het hele huis als museum voor het publiek heropend.

Benedictus de Spinoza

Dat Spinoza een Nederlandse filosoof was, weten we misschien wel. Hij was dan ook absoluut niet de enige filosoof in Nederland. Integendeel zelfs, het krioelde van de filosofen in Nederland. Maar wat maakte Spinoza dan zo speciaal? Waarom kijken we vandaag de dag nog altijd naar juist zijn filosofieën?

Benedictus de Spinoza wordt geboren in Amsterdam uit Portugees-Joodse ouders. Zijn onafhankelijke opstelling brengt hem al op jonge leeftijd in conflict met de joods-Sefardische gemeenschap waarin hij opgroeit. ‘Om goed te leven moeten we kennis verwerven, de rede volgen en ons niet laten meeslepen door emoties,’ beweert hij. Een van zijn grootste werken is het Theologisch-politiek tractaat. Dit is één van de oudste pleidooien voor vrijheid van meningsuiting. Maar ook met een ander werk behoudt hij het pleidooi voor de democratie. Deze werken werden gepubliceerd als boeken, maar werden na publicatie meteen verboden.

Vandaag de dag wordt Spinoza beschouwd als de grondlegger van het neutraal monisme en de dubbel-aspecttheorie.

Vereniging Het Spinozahuis

Het Spinozahuis wordt behouden en onderhouden door de Vereniging Het Spinozahuis. Zij zien het als hun doel om de belangstelling voor het leven en werk van deze Nederlandse filosoof te bevorderen. Dit doen ze regelmatig door het organiseren van lezingen en studiebijeenkomsten over Spinoza.

Komt de ware filosoof nu al in je omhoog? Kan je niet wachten om te filosoferen in Spinoza’s bibliotheek? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum