Museum informatie

Het Palthe Huis
Marktstraat 13
7571 ED
Oldenzaal

0541 513 482
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag12:0017:00
Woensdag12:0017:00
Donderdag12:0017:00
Vrijdag12:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6
Kinderen (0 t/m 17 jaar)€3
Museumkaart Gratis
Vrienden Gratis
ICOM Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Het Palthe Huis


Het Palthe Huis

Het Palthe Huis in Oldenzaal is een historische plek vol oude verhalen. Ooit was het een woonhuis waar de familie Palthe heeft geleefd. Zij kwamen er in de 18e eeuw wonen. Sinds 1928 is het huis een museum. Drie generaties heeft de familie in het huis gewoond. In Oldenzaal vervulde ze een belangrijke rol. Zo waren diverse leden uit de familie rechter, dominee en burgemeester. Oldenzaal is katholiek. Best bijzonder dus, dat een protestantse familie als de familie Palthe zulke belangrijke functies hadden.

Voordat Het palthe Huis door de familie Palthe bewoond werd, is het huis een grote voorraadschuur of boerderij geweest. Het huis komt oorspronkelijk uit de 17e eeuw (rond 1650). Hiermee is het huis een van de oudste huizen uit Oldenzaal.

Collectie

Het museum heeft een uitgebreide stadscollectie en archeologische collectie. Zo bezitten ze over archeologische vondsten uit de bronstijd en archeologisch materiaal uit de vroege en late middeleeuwen. Oldenzaal is vroeger een belangrijke handelsstad geweest. Tot ver in de twintigste eeuw bleef de handel en bijbehorende industrie een belangrijke inkomstenbron voor de stad. Het Palthe Huis heeft een tentoonstelling waar onderwerpen als deze verder uitgelegd worden.

Activiteiten

Het Palthe Huis organiseert het hele jaar door diverse activiteiten. Zo kun je onder andere lezingen, bijzondere rondleidingen, workshops en voorstellingen bezoeken. Via deze activiteiten leer je op een leuke manier over de geschiedenis van Het Palthe Huis.

Een andere activiteit door het museum georganiseerd is de ‘Kaarslichtwandeling’.

Onder begeleiding van een gids met lantaarn ga je op ontdekkingstocht door Oldenzaal. De stad heeft een hele andere sfeer en uitstraling wanneer het avond is. Stap terug in de tijd en ontmoet personages uit de 18e eeuw.

Andere voorbeelden van activiteiten zijn de ‘Nationale Archeologiedagen’ en de ‘AWN Determinatiemiddag’.

Arrangementen

Als bezoeker kun je ook een arrangement bij het museum laten regelen. Zo is er een bijzondere fietsroute die te combineren is met het museum, een historische high tea waar je van kunt genieten en een rondleiding bij kaarslicht.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum