Museum informatie

Nieuwe Instituut

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0018:00
Donderdag10:0021:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen (incl. Huis Sonneveld)€16.50
Rotterdam Welcome Card€12.00
Studenten | CJP€8.00
Jongeren (tot 18 jaar) Gratis
Museumkaart | ICOM Gratis
Rembrandtkaart Gratis
VriendenLoterij VIP-KAART Gratis
Kijk voor alle bezoekersinformatie op de website van Nieuwe Instituut. Tickets
starTe zien op MuseumTV

Nieuwe Instituut


Nieuwe Instituut in Rotterdam is het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Het instituut wil laten zien hoe krachtig nieuwe (ontwerp)ideeën kunnen zijn. Nieuwe Instituut huisvest de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, en beheert Huis Sonneveld, een toonaangevend voorbeeld uit 1933 van Nederlandse functionalistische architectuur in het Rotterdamse Museumpark.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Nieuwe Instituut

witregel

Een proeftuin voor een betere toekomst

Het doel van Nieuwe Instituut is om een betere toekomst te verbeelden, uit te proberen en in de praktijk te brengen door stil te staan bij denkbeelden van vroeger, nu en later. Bezoekers worden aangemoedigd om vragen te stellen, mee te denken en zo zelf een bijdrage te leveren. De tentoonstellingen, het onderzoek, de evenementen en andere initiatieven die het instituut in binnen- en buitenland ontwikkelt, vormen samen een proeftuin. Toonaangevende ontwerpers, denkers en uiteenlopende publieksgroepen werken er samen aan een kritische benadering van actuele vraagstukken.

Blikvanger in het Museumpark

Het gebouw van Nieuwe Instituut, dat in 1993 is opgeleverd, is ontworpen door Jo Coenen en gevestigd in het Museumpark. Het gebouw bestaat uit verschillende delen, zoals een entreegebied met kantoren, studieruimten, boekhandel, horeca en voordrachtsruimte aan de Museumpark-zijde. Meerdere verdiepingen zijn met elkaar verbonden door middel van een hellingbaan en er is een gebogen archiefgebouw te vinden aan de Rochussenstraat. Het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw is in 2012 aangepast tijdens een verbouwing.

’s Werelds eerste Zoöp

Nieuwe Instituut is ’s werelds eerste Zoöp, een baanbrekend organisatiemodel waarbij alle aspecten van de activiteiten en programmering van het museum worden bepaald door de impact op en het nut voor andere vormen van leven. Uit een recent onderzoek van het museum, in samenwerking met ecologen, filosofen, kunstenaars, ondernemers en juristen, is het idee van Zoöp ontstaan. Dit initiatief streeft naar het versterken van de positie van niet-menselijk leven binnen onze samenleving. Het bieden van tegenwicht tegen de gebruikelijke praktijk waarbij mensen vooral uit de natuur putten en weinig teruggeven, is een belangrijk doel van Zoöp. Het is dan ook de bedoeling dat dit initiatief de ecologische heropleving stimuleert, zodat de kwaliteit van leven voor alle levensvormen, inclusief de mens, verbetert.

Jouw bezoek aan Nieuwe Instituut

Wil je het museum nu zelf bezoeken? Bereid je dan goed voor met behulp van de praktische informatie op deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum