Museum informatie

Het Nieuwe Instituut

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag11:0018:00
Donderdag11:0018:00
Vrijdag11:0018:00
Zaterdag11:0018:00
Zondag11:0018:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€14.00
Kinderen tot 18 jaar Gratis
CJP€5
Studenten€7.00
Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut Gratis
Groepen vanaf 15 personen€12.00
Coupon Museumparkticket Gratis
Museumkaart, ICOM/ICAM, BankGiro Loterij VIP-KAART, Rotterdampas en Rembrandtkaart Gratis
Rotterdam Welcome Card€10.5
Tickets
star_border Geen lid van MuseumTV

Het Nieuwe Instituut


Een veranderende wereld

Loop eens door de straten en kijk eens goed om je heen. Wat zie je allemaal? Misschien vallen er bepaalde dingen op waar je eerst nooit bij stil hebt gestaan. Of dit nu het geval is of niet; over het algemeen heb je een duidelijk straatbeeld gekregen. Het lijkt niets anders dan normaal, maar vergelijk die straten eens met hoe ze er vroeger uitzagen. Je zal dan snel zien dat de wereld om ons heen constant verandert. In Het Nieuwe Instituut wordt deze constante verandering weergegeven.

Een museum gericht op het tonen van de ontworpen wereld. Een wereld die constant verandert door nieuwe technologieën, nieuwe denkbeelden en de verschuiving van sociale prioriteiten. Het Nieuwe Instituut heeft hiermee als doel om, aan de hand van actuele ontwikkelingen, de waardering voor de cultuur-maatschappelijke betekenis van architectuur, vormgeving en digitale cultuur te verhogen.

Samengevoegde collecties

Aan het einde van de negentiende eeuw werden er al architectuurtekeningen van belangrijke en invloedrijke architecten verzameld. Toch heeft het ruim honderd jaar geduurd eer deze verzamelingen voor het eerst werden ondergebracht in een architectuurmuseum.

Het oprichten van een architectuurmuseum kwam pas voor het eerst ter sprake in 1912. In een beroemd gewordel artikel van de architect J.H.W. Leliman in ‘De Bouwwereld’ schreef hij een reactie op de aankondiging van de tentoonstelling ‘100 jaar Nederland’. In deze reactie streefde hij naar een permanente vorm van exposeren. Dit in de vorm van een architectuurmuseum. Het Genootschap Architectura et Amicitia benoemde daarom een commissie die in 1919 met het advies kwam om een Rijksmuseum voor de Bouwkunst te stichten in Amsterdam. Met dit advies werd weinig gedaan, maar ondertussen werd er wel archiefmateriaal verzameld. Dit werd onder andere gedaan door de Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst, die archieven van belangrijke architecten bewaarde.

Het idee van een Architectuurmuseum werd na de Tweede Wereldoorlog opnieuw opgepakt. In 1955 richtten particulieren de Stichting Architectuurmuseum (SAM) op met als uiteindelijk doel een museum voor Nederlandse bouwkunst op te richten. De uiteindelijke realisatie van dit museum heeft echter jaren geduurd. In 1988 was het eindelijk zo ver: Stichting Architectuur Museum (SAM), het Nederlands Documentatiecentrum voor de Bouwkunst (NDB) en Goed Wonen vormde samen Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi).

In 2013 fuseerde het Nederlands Architectuurinstituut, samen met Stichting Premsela en Virtueel Platform tot Het Nieuwe Instituut.

Op één na grootste collectie

De collectie van Het Nieuwe Instituut groeide in de jaren negentig uit tot één van de grootste architectuurcollecties ter wereld. Het museum beheert ongeveer 700 archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten, stedenbouwkundigen, beroepsverenigingen en opleidingen met in totaal 4.000.000 documenten. De collectie is na die van Naturalis de grootste van Nederland.

Scheur jij nu al door de straten heen om een bezoekje te brengen aan Het Nieuwe Instituut? Bekijk dan de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.