Museum informatie

Het Klederdrachtmuseum
Herengracht 427
1017 BR
Amsterdam

+31 (0)20 84 52 399
[email protected]

Door Corona heeft het museum de deuren moeten sluiten. De stichting blijft bestaan als platform en vanuit daar worden nieuwe projecten opgestart. Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Het Klederdrachtmuseum


Uniek vakmanschap

Vrouwen in lange wijde rokken met witte hoedjes op hun hoofd. Mannen in broeken waar bretels aan vastzitten. Grote gele houtenklompen die zowel de mannen als de vrouwen aan hun voeten droegen. Dat is waarschijnlijk het beeld wat je voor je ziet wanneer je denkt aan Nederlandse klederdracht. Een stereotypisch beeld wat deels klopt. Er zijn namelijk nog veel meer variaties te vinden. Kunnen we namelijk wel van één soort klederdracht in Nederland spreken? In Het Klederdrachtmuseum krijg je antwoord op al je vragen. Leer en ontdek meer over de kleding die vroeger, en misschien nog wel altijd, werd gedragen in Nederland.

In Het Klederdrachtmuseum van Nederland wordt namelijk het vakmanschap, de artisticiteit en de passie waarmee de Nederlandse klederdrachten tot stand zijn gekomen, belicht. Iedere streek heeft namelijk zijn eigen dracht. Waarop weer heel veel variaties zijn te vinden. Wandel door zeven verschillende kamers heen, die ieder een eigen regio vertegenwoordigen.

Het museum is bedoeld voor iedereen met een interesse in Nederlandse folklore. De verzameling geeft een goed beeld van de belangrijkste streekkostuums.

Streekdracht

Wat wordt er nou precies verstaan onder klederdracht, of ook wel streekdracht genoemd? Deze dracht is het verzamelwoord voor de traditionele kleding die in Nederlandse gemeenschappen werd gedragen door een groot deel van de bevolking. Kleding die in sommige dorpen of streken zelfs nog altijd wordt gedragen. Al wordt dit per jaar ook steeds een stuk minder. Klederdracht verdwijnt haast compleet uit het Nederlandse straatbeeld.

Hoewel er vaak wordt gedacht dat deze streekdracht overal hetzelfde is, is er toch veel variatie hierin. Zo zijn er bijvoorbeeld veel individuele verschillen. Vrouwen gebruiken voor hun kleding bijvoorbeeld soms andere soorten kant, ander motieven van sits, of ze laten hun rijkdom zien aan de hand van hun sieraden of via de details van de sieraden.

Stichting het Klederdrachtmuseum

Stichting Het Klederdrachtmuseum is ontstaan uit een privéinitiatief van Jolanda van den Berg. Juist omdat de klederdracht uit het Nederlandse beeld verdwijnt, heeft zij Het Klederdrachtmuseum opgericht. Dit om te voorkomen dat ook de verhalen, ambachten en technieken verdwijnen. Het is namelijk een deel van het Nederlandse culturele erfgoed.

Voor het inrichten van het museum kreeg Van den Berg veel hulp van verschillende streekmusea, kostuumverenigingen, verzamelaars en dragers uit het hele land. Er kwam hulp vanuit het hele land om de originele kleding op de juiste manier op te stellen.

Het Klederdrachtmuseum is een platform en kenniscentrum voor bezoekers, ontwerpers, professionals en studenten uit de mode-industrie en media. Door middel van activiteiten, onderzoek en voorlichting kan de kennis over de Nederlandse streekdrachten worden vergroot en inspiratie opgedaan.

Trek jij nu al je mooiste zondagskleding aan om op pad te gaan? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum