Museum informatie

Het Gravensteen
Meelstraat 6-8,
4301 EC
Zierikzee

0111 454 464
[email protected]

Het Gravensteen is op woensdag- en zaterdagmiddag onder begeleiding van een gids te bezoeken. De rondleiding start om 14:30 uur in het Stadhuismuseum, Meelstraat 8, Zierikzee. In de Nederlandse schoolvakantie en de maanden juli en augustus zijn er van maandag tot en met zaterdag rondleidingen om 14:30 uur.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Het Gravensteen


Gravensteen, de naam zegt het eigenlijk al, is het voormalige stenen huis van de graaf van Holland , Zeeland en West-Friesland. Het is het oude administratieve, bestuurlijke centrum van Zeeland oostelijk van de Schelde. Tevens is het de oudste gevangenis van de provincie Zeeland, waarvan de sporen nu nog duidelijk zichtbaar zijn.

De eerste stenen van het huidige Gravensteen zijn al gelegd in 1358. Het gebouw raakt in de 165 jaar die volgen dusdanig in verval dat er in 1524 wordt besloten tot nieuwbouw. Het pand kent nu nog de oorspronkelijke contouren van deze nieuwbouw, maar is door de jaren heen geheel veranderd door de wijziging van functie.

De gevangenen, die hier onder weinig luxe omstandigheden maar wel met hun mes (om te eten) werden opgesloten, hebben de meeste sporen achtergelaten. De gijzelkamer geeft een treffend beeld hoe dat moet zijn geweest. In de eikenhouten wanden en deuren zijn verschillende afbeeldingen en teksten gekerfd, waarvan de oudst teruggevonden dateert uit 1577.

Bekendere gevangenen die hier zaten opgesloten zijn de Duinkerker Kapers en Jan Machielse van der Made, alias Jan Rap (zonder maat!). Tot 1923 bleef het gebouw in gebruik als huis van bewaring. Bij de bevrijding in 1945 hebben de laatste personen er opgesloten gezeten.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.