Museum informatie

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12.00
Jongeren (6 t/m 17 jaar)€6.00
Kinderen tot 6 jaar Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Herinneringscentrum Kamp Westerbork


Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork biedt een indrukwekkende kijk op de gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in dit concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het doel van het centrum is om de herinneringen aan de honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma te behouden en levend te houden voor de toekomstige generaties.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Herinneringscentrum Kamp Westerbork

witregel

107.000 Joden, Sinti en Roma

De geschiedenis van Kamp Westerbork begon als vluchtelingenkamp in oktober 1939, toen de eerste 22 vluchtelingen hun intrek namen in het kamp. Toen de Duitsers Nederland binnenvielen op 10 mei 1940, waren er ongeveer zevenhonderd vluchtelingen in het kamp aanwezig. De regels werden steeds strenger en het kamp werd meer en meer een concentratiekamp. Vanaf 1 juli 1942 werd het kamp officieel in gebruik genomen als doorgangskamp en met 93 treinen werden in totaal 107.000 Joden, Sinti en Roma weggevoerd uit heel Nederland.

Voelbare geschiedenis in Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Het kamp werd uiteindelijk bevrijd door het Canadese leger op 12 april 1945. In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is de geschiedenis van deze locatie duidelijk voelbaar. De tekeningen van spelende kinderen, de afscheidsbrieven en het beeldmateriaal geven een persoonlijke kijk op het verhaal dat zich hier heeft afgespeeld. Zo staan in het museum de namen van de meer dan honderdduizend slachtoffers geprojecteerd en zijn er diverse voorwerpen en filmfragmenten te zien.

Durchgangslager

De permanente tentoonstelling Durchgangslager Westerbork vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen over het kamp en er zijn ook wisselende tentoonstellingen te bezichtigen. In de aula hangt het door het Rode Kruis aan de inwoners van Westerbork geschonken gedenkraam en het centrum beheert daarnaast een deel van het kamparchief.

Internationale ambities

Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil vernieuwend zijn in de middelen en vormen om de herinnering aan deze verschrikkelijke periode levend te houden en van actuele betekenis te voorzien. Het centrum wil zich ontwikkelen tot een internationaal kenniscentrum over erfgoed van de oorlog, in het bijzonder van de Jodenvervolging.

Jouw bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Wil je het herinneringscentrum zelf bezoeken? Bereid je dan eerst goed voor met behulp van de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum. Om een voorproefje te krijgen kijk je naar de korte documentaire die we er maakten.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum