Museum informatie

Museum Havezate Mensinge

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.50
Kinderen (t/m 17 jaar) Gratis
Museumkaart Gratis
starTe zien op MuseumTV

Museum Havezate Mensinge


In het pittoreske Drentse dorp Roden staat een parel van historisch erfgoed: Museum Havezate Mensinge. Deze prachtige havezate, net geen kasteel maar eerder een burcht, ademt geschiedenis en betovert bezoekers met haar statige aanwezigheid. Het landgoed, met het majestueuze Mensingebos, vormt een harmonieuze omgeving rondom deze historische schat.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museum Havezate Mensinge

witregel

Het recht van havezate

Van 1480 tot 1721 was Mensinge in het bezit van de prominente familie Van Ewsum uit Groningen. Mensinge werd genoemd op de lijst van erkende havezaten tijdens de resolutie van de Drentse Landdag. Van 1722 tot 1777 verloor Mensinge het recht van havezate, omdat dit werd overgedragen aan Mensinga in Roderwolde. De toenmalige eigenaar, Coenraad Wolter Ellents, kocht het recht van havezate terug van Wolter Kymmel, die op dat moment het recht van havezate van Mensinga in bezit had. Het verleden van Havezate Mensinge is doordrenkt met intriges en machtswisselingen. Als een belangrijk leengoed heeft het een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Roden en omgeving. Het heeft verschillende eigenaren gekend en door de eeuwen heen zijn er veranderingen geweest in het bezit van het recht van havezate.

De collectie van Museum Havezate Mensinge

Binnen de muren van deze historische havezate waan je je in een andere tijd. Het interieur is grotendeels intact gebleven, waardoor je een authentieke glimp kunt opvangen van het leven dat hier ooit floreerde. Bewonder de prachtige collectie familieportretten die de muren sieren en laat je betoveren door de tentoongestelde porseleincollectie. Elk hoekje en kamertje in het huis verbergt geheimen en biedt een inkijkje in het rijke verleden van Havezate Mensinge.

Het koetshuis en de koetsierswoning

Niet alleen het hoofdgebouw is een bezoek waard, ook het koetshuis en de koetsierswoning zijn een lust voor het oog. Bewonder de historische meubelstukken, zoals de monumentale kussenkast uit 1690 en het damesbureautje uit het begin van de 20e eeuw. De havezate herbergt ook een bijzondere verzameling porselein, met onder andere Chinese wijnpotten uit de 17e eeuw en een compleet Chien Lung-eetservies uit 1790.

Wandel door het Mensingebos

Een bezoek aan Havezate Mensinge is niet compleet zonder een wandeling door het prachtige Mensingebos. Laat je betoveren door de serene natuur, waar majestueuze eiken, beuken en dennen worden afgewisseld met heidevelden en idyllische vennetjes. De rust en schoonheid van dit landgoed maken het tot een ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven.

Jouw bezoek aan Museum Havezate Mensinge

Wil je het museum nu zelf gaan bekijken? Bereid je dan eerst goed voor met behulp van de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Hier vind je onder meer openingstijden, het adres van het museum en de entreeprijzen. Voor de meest actuele informatie ga je naar de website van het museum. Om een voorproefje te krijgen van de collectie kijk je onze documentaire.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum