Museum informatie

Hannemahuis
Voorstraat 56
8861 BM
Harlingen

0517 413658
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
4 tot 18 jaar€2.50
Museumkaart, ICOM, Vereniging Rembrandt en Vrienden Hannemahuis Gratis
Rolstoelbegeleider Gratis
Groepen van 20 personen of meer: volwassenen€4.50
Groepen van 20 personen of meer: jeugd (4 tot 18 jaar)€2.00
starTe zien op MuseumTV

Hannemahuis


Friese Havenstad

Harlingen: in het Westerlauwers Fries ook wel Harns genoemd. Wie uit Friesland komt, kent deze stad vast wel. Wie niet uit Friesland komt, heeft vast wel eens over Harlingen gehoord. Deze stad behoort namelijk tot de elf steden van Friesland. Je hebt het dus vast wel eens voorbij horen komen tijdens de Elfstedentocht. In deze Friese havenstad ligt dan ook de belangrijkste haven van de provincie. Kortom kan je dus wel zeggen dat Harlingen een rijke geschiedenis en cultuur heeft. Een geschiedenis en cultuur die je kan ontdekken in het Hannemahuis.

Het Hannemahuis richt zich namelijk op de fascinerende geschiedenis van Harlingen. Zoals je van een havenstad verwacht, heeft de scheepvaart een belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld van deze stad. Maar dat is niet alles. Leer in dit museum meer over de tegel- en aardewerkindustrie, zilver, klokken, stadsgezichten en de bekende Harlinger schrijver Simon Vestdijk.

Leendert Jacobus Hannema

Dit museum werd in 1957 opgericht door Leendert Jacobus Hannema. Hij was de laatste afstammeling van Hannema’s die in het huis woonde. Leendert richtte rond 1957 een deel van zijn huis in als museum.

Toen hij in 1964 overleed, liet hij zijn huis en museum na aan de gemeente Harlingen. De gemeente heeft vanaf toen het museum van Leendert Jacobus Hannema voortgezet. Dit door het gehele huis in te richten als museum.

Twee tijdreizen

Tegenwoordig worden in het Hannemahuis objecten verzameld en tentoongesteld die nauw verbonden zijn met de geschiedenis en de kunstgeschiedenis van Harlingen. In het museum zijn de Harlingen tegel- en aardewerk, maritieme voorwerpen, eeuwenoude schilderijen, foto’s, zilverwerk, verschillende oude documenten en meubelen te bezichtigen.

Daarnaast is het ook mogelijk om een kijkje te nemen in de Simon Vestdijkkamer. Een speciale kamer waar de werken van de bekende Harlinger Simon Vestdijk zijn te zien. Naast een aantal andere zaken die met de in Harlingen geboren schrijver te maken hebben, krijg je ook zijn complete werk in eerste drukken te zien. Zijn geboortestad speelt onder de naam ‘Lahringen’ in verschillende boeken van hem een centrale rol.

Of reis mee naar het Geheim van Talma en ontdek meer over de 18de-eeuwse jeneverstokerij van de Hannema’s. Of duik in het 19de-eeuwse verhaal van de Kunsthandel Baur en zoon. Kan jij niet wachten om meer te ontdekken over deze stad? Trek dan snel je schoenen (of schaatsen) aan óf bezoek de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.