Museum informatie

Haarlemmermeermuseum De Cruquius
Cruquiusdijk 27
2142 ER
Cruquius


Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10
Kinderen (0 t/m 4 jaar) Gratis
Kinderen (5 t/m 12 jaar)€5
Jongeren ( 13 t/m 17 jaar)€7
CJP€6
Museumkaart Gratis
ICOM Gratis
Begunstigers Meer-Historie Gratis
Rolstoelbegeleider Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Haarlemmermeermuseum De Cruquius


Haarlemmermeermuseum De Cruquius

Het Cruquius Museum laat het verhaal van de droogmaking van het Haarlemmermeer zien. Als bezoeker leer je alles over 19de-eeuwse stoomtechnieken. Je start je bezoek met een film over de Hollandse strijd tegen het water. Verder wordt er laten zien hoe de ‘Deltawerken uit de 19e eeuw’ werden voorbereid en uitgevoerd. Dit wordt gedaan met behulp van molens, kaarten, maquettes, machinemodellen en andere objecten. Het hoogtepunt is toch echt wel de demonstratie van de stoommachine, de grootste ter wereld wel te verstaan.

Collectie van museum de Cruquius

Het museum de Cruquius bezit over een grote collectie die verbonden is aan stoomtechnieken en de strijd tegen water. Zo hebben ze een stoomgemaal (een industrieel monument van wereldformaat), de wereldberoemde stoommachine met de grootste cilinder ter wereld, een demonstratie machine, een watermaquette, een peilstok en meer.

Tentoonstellingen

De Cruquius organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen. Er wordt over het algemeen vooral gefocust op de droogmakerij en het leven in de polder. Als bezoeker kun je bijvoorbeeld naar de tentoonstellingen ‘Schakels’ en ‘Heavy Metal’.

Audiotour

Als bezoeker kun je er ook voor kiezen een audiotour te doen. Via je smartphone is de audiotour te downloaden. Je hoeft geen eigen koptelefoon mee te nemen, deze kun je bij de museumbalie lenen. Met de audiotour krijg je extra informatie over de verschillende collecties die je vindt in het Cruquius museum.

Evenementen

Ook worden er regelmatig verschillende evenementen gehouden in het Cruquius museum. Vooral voor kinderen zijn deze interessant. Je kunt aan een speurtocht meedoen, maar het stoompracticum en het polderpracticum zijn ook erg leuk en leerzaam!

Museumwinkel

Het Haarlemmermeermuseum De Cruquius heeft een museumwinkel vol met souvenirs en cadeautjes. Zo vind je er bier gemaakt van Haarlemmermeerse tarwe, boekenleggers van Bekking & Blitz, ansichtkaartencollecties, romans over de polder en het gemaal en publicaties over de techniek en historie van het gemaal en de Nederlandse strijd tegen het water. Voor kinderen is er Do-it-Yourself speelgoed.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.