Museum informatie

Haarlemmermeermuseum De Cruquius
Cruquiusdijk 27
Cruquius

023 52 857 04

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€11.00
Jongeren (13 t/m 17 jaar)€7.50
CJP€6.50
Kinderen (5 t/m 12 jaar)€5.50
Kinderen t/m 4 jaar, Museumkaart, ICOM Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Haarlemmermeermuseum De Cruquius


Haarlemmermeermuseum De Cruquius is een museum in Haarlemmermeer, gelegen in een voormalig pomphuis uit 1849. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de droogmaking van Haarlemmermeer, een belangrijk project uit de negentiende eeuw dat het gebied veranderde van een moerasgebied in een gebied met droge grond.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Haarlemmermeermuseum De Cruquius

witregel

Hoe je droog maakt

Het Cruquius Museum laat het verhaal van de droogmaking van het Haarlemmermeer zien. Als bezoeker leer je alles over negentiende-eeuwse stoomtechnieken. Je start je bezoek met een film over de Hollandse strijd tegen het water. Verder zie je er hoe de ‘Deltawerken uit de negentiende eeuw’ werden voorbereid en uitgevoerd. Dit wordt gedaan met behulp van molens, kaarten, maquettes, machinemodellen en andere objecten. Het hoogtepunt is toch echt wel de demonstratie van de stoommachine, de grootste ter wereld wel te verstaan.

Een collectie die tegen water strijdt

Het museum de Cruquius bezit een grote collectie die verbonden is aan stoomtechnieken en de strijd tegen water. Zo hebben ze een stoomgemaal (een industrieel monument van wereldformaat), de wereldberoemde stoommachine met de grootste cilinder ter wereld, een demonstratiemachine, een watermaquette, een peilstok en meer. De Cruquius organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen. Hierin focust men zich met name op de droogmakerij en het leven in de polder.

Luisteren in Haarlemmermeermuseum De Cruquius

Als bezoeker kun je er ook voor kiezen een audiotour te doen. Via je smartphone is de audiotour te downloaden. Je hoeft geen eigen koptelefoon mee te nemen, deze kun je bij de museumbalie lenen. Met de audiotour krijg je extra informatie over de verschillende collecties die je vindt in het Cruquius museum.

Museumwinkel

Het Haarlemmermeermuseum De Cruquius heeft een museumwinkel vol met souvenirs en cadeautjes. Zo vind je er bier gemaakt van Haarlemmermeerse tarwe, boekenleggers van Bekking & Blitz, ansichtkaartencollecties, romans over de polder en het gemaal en publicaties over de techniek en historie van het gemaal en de Nederlandse strijd tegen het water. Voor kinderen is er Do-it-Yourself speelgoed.

Jouw bezoek aan Haarlemmermeermuseum De Cruquius

Om jouw bezoek makkelijk te maken vind je aan de linkerkant van deze pagina praktische informatie over openingstijden, ticketprijzen en adresgegevens. Wil je een voorproefje van het museum? Bekijk dan de korte documentaire die we er maakten. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen bezoek je de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum