Museum informatie

Haags Historisch Museum
Korte Vijverberg 7
2513 AB
Den Haag


Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€12
CJP, Studentenpas€6
Kinderen 6 t/m 17 jaar€4
Ooievaarspas kinderen 6 t/m 17 jaar€1.50
Kinderen t/m 5 jaar, Museumkaart, ICOM, Vereniging Rembrandt & Rotterdampas Gratis
Ooievaarspas volwassenen€5
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Haags Historisch Museum


Het Haags Historisch Museum heeft ruim 7700 objecten in haar collectie. Deze collectie is gezichtsbepalend én van essentieel belang voor de geschiedenis van Den Haag.

Collectie

De collectie bestaat onder meer uit schilderijen, zoals stadsgezichten vanaf 1533 en portretten van belangrijke Haagse personen uit de zestiende tot en met de achttiende eeuw. In de kerncollectie bevinden zich ook het schutterzilver en -glas, het kerkzilver en het gildezilver. Verder zijn er nog portretminiaturen vanaf de 17e eeuw, tegeltableaus, penningen, poppenhuizen, meubels en maquettes. Een groot deel hiervan is te zien in de vaste opstelling van het museum.

Geschiedenis museum

Het Haags Historisch Museum begon in het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt. Daar hangen in de 18e eeuw zes unieke groepsportretten van magistraten.  Al snel komen er meer stukken kunst aan de muren van het Stadhuis te hangen. In 1871 verhuist deze collectie en kreeg toen ook museale status. Vanaf dat moment groeit de collectie snel. De collectie wordt na een korte tijd al te klein voor het pand en vindt een nieuw onderkomen in de Sint Sebastiaansdoelen. Eind 1934 verhuist het museum naar het door Berlage ontworpen gebouw aan de Stadhouderslaan – dit kennen we nu als het Gemeentemuseum Den Haag. Daarmee verliest de historische collectie haar prominente positie, ‘Haagse Historie’ is namelijk maar een van de vele afdelingen in het gebouw. Eind jaren zeventig verdwijnt de vaste opstelling Haagse Historie zelfs compleet uit het gebouw. In 1986 krijgt Haagse Historie opnieuw een plek in de Sint Sebastiaandoelen. Het Haags Historisch Museum is daarmee een feit.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum