Museum informatie

Haags Historisch Museum
Korte Vijverberg 7
Den Haag


Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€15.00
CJP / Student€7.50
Kinderen (6 t/m 17 jaar)€5.00
Kinderen jonger dan 6 Gratis
Museumkaart / ICOM Gratis
VriendenLoterij VIP-KAART Gratis
Rembrandtkaart Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Haags Historisch Museum


Het Haags Historisch Museum is een van de parels van de stad Den Haag. Met ruim 7700 objecten in haar collectie is het museum een ware schatkamer van de geschiedenis van deze prachtige stad. De collectie is niet alleen gezichtsbepalend, maar ook van essentieel belang voor het begrip van de rijke geschiedenis van Den Haag.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Haags Historisch Museum

witregel

Een goedgevulde collectie

De collectie van het Haags Historisch Museum omvat veel verschillende soorten objecten. Zo zijn er prachtige schilderijen te bewonderen, zoals stadsgezichten vanaf 1533 en portretten van belangrijke Haagse personen uit de zestiende tot en met de achttiende eeuw. Maar ook het schutterzilver en -glas, het kerkzilver en het gildezilver zijn bijzondere objecten die deel uitmaken van de kerncollectie. Verder zijn er nog portretminiaturen vanaf de zeventiende eeuw, tegeltableaus, penningen, poppenhuizen, meubels en maquettes te bewonderen. Een groot deel hiervan is te zien in de vaste opstelling van het museum.

Geschiedenis in de Sint Sebastiaandoelen

Het museum is opgericht in het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt, waar in de achttiende eeuw zes unieke groepsportretten van magistraten te bewonderen zijn. Naarmate de collectie groeide, verhuisde het museum naar verschillende locaties in de stad. In 1871 kreeg het museum museale status en verhuisde het naar de Sint Sebastiaansdoelen. Eind jaren dertig verhuisde het museum opnieuw, dit keer naar het door Berlage ontworpen gebouw aan de Stadhouderslaan. In dit gebouw, dat we nu kennen als het Gemeentemuseum Den Haag, had de historische collectie echter geen prominente positie meer en verdween de vaste opstelling Haagse Historie zelfs compleet uit het gebouw. Pas in 1986 kreeg Haagse Historie opnieuw een plek in de Sint Sebastiaandoelen en werd het Haags Historisch Museum een feit.

Jouw bezoek aan het Haags Historisch Museum

Wil je het museum zelf bezoeken? Bereid je uitje dan goed voor met de praktische informatie aan de linkerkant van de pagina. Hier vind je alles wat je nodig hebt: van openingstijden tot entreeprijzen. Om een voorproefje te krijgen van het museum bekijk je onze korte documentaire. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen bezoek je de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum