Museum informatie

Grote Kerk Breda

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00
starTe zien op MuseumTV

Grote Kerk Breda


Je kan haar onmogelijk missen wanneer je, je in het centrum van Breda begeeft: de Grote Kerk, ook wel bekend als de Onze-Lieve-Vrouwekerk.  Hoe deze blikvanger een plek veroverde in de harten van de bewoners van Breda leer je in dit artikel.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over de Grote Kerk Breda

witregel

Een stenen kerk in 1269 

Een historisch bouwwerk midden in een grote stad: dat is de Onze-Lieve-Vrouwekerk in het centrum van Breda. Een plek waar mensen rust vinden, het leven eren en een kerk met een speciaal plekje heeft in het hart van elke Bredanaar. De kerk heeft een lange geschiedenis die teruggaat naar het 1269. In een oorkonde wordt voor het eerst gesproken over een stenen kerk in Breda. De kerk wordt in de eeuwen die volgen meerdere malen verbouwd en uitgebreid en uiteindelijk beleeft het in de zestiende eeuw haar groei. Met de komst van de Prinsenkapel kan de kerk worden gebruikt als mausoleum. Verschillende voorvaderen van het Nederlandse koningshuis liggen hier begraven. De uitgebreide historie van de kerk en de stad Breda kan je ontdekken door een bezoek te brengen aan het monumentale gebouw.

De beeldenstorm

De beeldenstorm in 1566 ging de kerk niet in de koude kleren zitten. Ondanks dat bleef de kerk nog tien jaar in katholieke handen. Vanaf 1637 werd de kerk definitief protestants wat onder andere tot gevolg had dat de naam veranderde in Grote Kerk. Alle elementen die herinnerden aan het katholicisme werden verwijderd, behalve de grafmonumenten, het koperen doopvont, en het gebrandschilderde glas.

Jouw bezoek aan de Grote Kerk Breda

Wil jij de grandeur van deze kerk met je eigen ogen bekijken? Dan komt de praktische informatie die je aan de linkerkant van deze pagina vindt goed van pas. Negen maanden per jaar is de kerk open voor bezoek. Je kan vrij rondkijken, een audiotour volgen en de expositie bezoeken. Ook zijn er wisseltentoonstellingen en kan je Breda van grote hoogte zien. Zet je dan wel schrap voor 286 treden, maar het uitzicht is verbluffend. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van de kerk.
Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum