Museum informatie

Groninger Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€20.00
Studenten / CJP€10.00
Museumkaart€5.00
Jongeren (t/m 18 jaar) / Rembrandtkaart / VriendenLoterij VIP-Kaart / Groningse studenten Gratis
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Groninger Museum


Het Groninger Museum is een prachtig museum in de stad Groningen. Hier kun je genieten van een grote collectie van moderne en hedendaagse kunst en design. Van beroemde Nederlandse kunstenaars tot internationale ontdekkingen, er is voor ieder wat wils. Bovendien is het museum ook een architectonisch hoogstandje dat je onmogelijk kunt missen tijdens je bezoek aan Groningen.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Groninger Museum

witregel

Van de oprichting tot aan Alessandro Mendini

Het Groninger Museum is een culturele instelling die in 1874 werd opgericht. Sindsdien had het een eigen onderkomen, eerst in een neo-gotisch pand aan de Praediniussingel en later in een nieuw gebouw dat werd gerealiseerd na een belangrijke schenking in 1987. Dit nieuwe gebouw werd in 1994 geopend door koningin Beatrix. Het ontwerp van het gebouw is tot op de dag van vandaag onderwerp van discussie en is een uitdrukking van het postmodernisme. De architect, Alessandro Mendini, verwierp traditionele hiërarchieën en zag alle kunsthistorische stijlen als even belangrijk, waardoor een uniek geheel ontstond.

Het museum met de gouden toren

Het middengedeelte van het museumgebouw vormt het centrum van het museum. Hier bevindt zich de ingang, publieksfaciliteiten zoals een winkel en café, evenals ruimtes voor activiteiten die niet direct gerelateerd zijn aan het tentoonstellen van objecten, zoals een auditorium en kindatelier. De goudkleurige toren, die geen ramen heeft en niet toegankelijk is voor het publiek, was oorspronkelijk bedacht als een opslagplaats. Mendini plaatste het depot bewust in het midden van het museum, zodat het prominent zichtbaar is, in tegenstelling tot de gebruikelijke praktijk waarbij een depot zich achter het gebouw of in een kelder bevindt. Mendini wilde hiermee een symbool creëren dat niet te negeren is.

De collectie van het Groninger Museum

Met passie en durft heeft het museum zijn collectie door de jaren heen gevormd tot wat het nu is. Deze wordt ieder jaar aangevuld met schenkingen van bijzonder kunst en erfgoed. De collectie beperkt zich niet tot één medium, maar kenmerkt zich door zijn verscheidenheid. Er zijn veel verschillende soorten objecten te vinden in de collectie, zoals postmodernistisch design, hedendaagse kunst, mode, fotografie, en historische objecten die de geschiedenis van de stad en provincie Groningen vertellen. Ook zijn er mooie creaties van Nymphenburg te zien in combinatie met de collectie van het Groninger Museum en schilderijen van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg.

Jouw bezoek aan het Groninger Museum

Ben je klaar om deze eyecatcher zelf te bezoeken? Bereid je bezoek dan goed voor met de praktische informatie die je vindt aan de linkerkant van deze pagina. Hier staan onder andere Groninger Museum entreeprijzen, openingstijden en adresgegevens. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum