Museum informatie

Grammofoonmuseum
De Smeule 3
7711 BC
Nieuwleusen


Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€6.50
Kinderen tot 12 jaar€4.50
Let op: het museum is enkel op afspraak te bezoeken op elke doordeweekse dag. (ook 's avonds)
starTe zien op MuseumTV

Grammofoonmuseum


Op een oppervlakte van ongeveer 600 vierkante meter kom je veel te weten over de geschiedenis van de grammofoon in het Grammofoonmuseum. Het museum heeft een nieuw gebouw aangekocht waar de collectie unieke grammofoons en andere apparatuur is ondergebracht.  Deze aankoop is gerealiseerd door de goede samenwerking met de gemeente Dalfsen. De gemeente heeft het oude gemeentehuis in Nieuwleusen beschikbaar gesteld voor de uitbreiding van het museum.

Geschiedenis grammofoons

Het begon allemaal bij de uitvinding van de fonograaf in 1877.  De collectie van het museum beslaat een eeuw en gaat tot en met de jaren ’80 van de 20e eeuw. Toen begon de modernisering, welke bestond uit de grammofoons, de bandrecorder en de cassetterecorder. De eerste grammofoons hadden een soort trechtervormige hoorn, een soort toeter. Na verloop van tijd werden deze toeters steeds fraaier. Rond 1915 keerde deze trend en werden ze steeds meer ingebouwd in vaak kleine meubels. Ook kwamen er koffer grammofoons, zo waren ze makkelijk mee te nemen. De grammofoons werkten voornamelijk met veermotoren, later ook met eletromotoren. In 1925 kwam de elektrische opname met microfoons en versterkers, toen kwamen er ook elektronische grammofoons in gebruik.

Collectie

In het museum staat een groot aantal fonografen en akoestische grammofoons. Er is een meer dan twee meter hoge jukebox met wasrollen uit 1908 aanwezig en ook de kleinste reisgrammofoon is te bezichtigen in dit museum. Het Grammofoonmuseum heeft daarnaast een collectie van grammofoonplaten. Dit zijn ongeveer 10.000 78-toerenplaten en een groot aantal singeltjes en elpees. In het museum is ook een vitrine met allerlei soorten microfoons te bezichtigen, van kleine eenvoudige modellen tot grote studio exemplaren. Men had dit nodig om alles op te nemen, ze werden dus ook in veel variaties en modellen op de markt gebracht. De dubbele vloeroppervlak van het museum geeft voldoende ruimte voor de expositie van deze unieke collectie.

Na een verbouwing in de winterperiode zal het grammofoonmuseum zijn poorten openen in het voorjaar van 2022.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum