Museum informatie

Graafs Museum
St. Elisabethstraat 10a
5361 HK
Grave

(0486) 47 59 48
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€3.00
Jongeren tot 18 jaar Gratis
Museumkaart en Vrienden van Gratis
Groepen van 6 personen of meer (p.p.)€2.00
star_border Niet te zien op MuseumTV

Graafs Museum


Geschiedenis en opgravingen

“Welkom in Grave! Welkom in de Hampoort,’’ wordt er met luide stem geroepen. Terwijl er op de achtergrond een luide trompetter klinkt. Een sprookjesachtig en haast middeleeuws gevoel. Een gevoel dat helemaal past bij het Graafs Museum.

In dit museum beleef je namelijk de Graafse geschiedenis. Leer alles over hoe de vestingstad Grave eigenlijk werd gesticht. Of ervaar hoe deze stad zich staande wist te houden als veelbelegerde stad. In dit streekmuseum, in de Noord-Brabantse stad Grave, bevinden zich duizenden verhalen over de stad. Een rijke geschiedenis die hier nog altijd wordt vertelt.

Van verzameling naar museum

Het Graafs Museum begon echter niet direct als een echt volwaardig museum. Integendeel zelfs, het was eerst namelijk nog maar een privé-verzameling van de Graafse amateurarcheoloog Martien Koolen. De verzameling van Koolen breidde zich echter steeds verder uit. De reden dat hij in 1977 naar een nieuwe ruimte voor zijn verzameling zocht. Dit werd uiteindelijk een ruimte in het Oude Stadhuis.

Jammer genoeg werd een groot deel van zijn verzameling, door een verwarde man, in 1979 vernield. De Graafse bevolking stond klaar voor Koolen. De jaren die hierna volgde werd er namelijk vanuit hen een nieuwe verzameling opgebouwd. Een verzameling die zich steeds verder uitbreidde. Van archeologische voorwerpen tot prenten en andere objecten. Hierdoor was de verzameling de ruimte al snel ontgroeid. Daarom verhuisde ze in 1980 naar een ruimte die behoorde tot de Sint-Elisabethkerk. De kerk had deze ruimte echter zelf weer nodig toen in 2002 de parochie samengevoegd werd met die van de Hemelvaartskerk.

Uiteindelijk verhuisde het museum naar een historisch pand in de Lomberdstraat. Op 31 maart 2006 kreeg het museum een speciaal daarvoor ingericht deel van de Hampoort. De locatie waar het museum zich nog altijd bevindt.

De Hampoort

De huidige locatie van het museum is dan ook een bijzondere locatie. Een met een rijke geschiedenis die daardoor ook goed bij het museum past. De Hampoort, ook wel de Bossche Poort genoemd omdat hij op de weg naar ’s Hertogenbosch lag, dateert uit 1686. Een gebouw die door de jaren heen ontzettend veel functies heeft gehad. Maar een van de belangrijkste functies was toch wel het dienen als stadspoort.

Kortom heeft zowel de collectie als het gebouw van het Graafs Museum een ontzettend rijke en interessante geschiedenis. Veel materiaal in de collectie heeft betrekking op de geschiedenis van de streek en van de vesting. Ook worden er voorwerpen getoond die bij opgravingen zijn gevonden, en daarnaast beeldmateriaal en documentatie.

Ben jij ontzettend benieuwd geworden naar het Graafs Museum? Bezoek dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.