Museum informatie

Gorcums Museum
Grote Markt 17
4201 EB
Gorinchem

0183-632821
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.50
Kinderen van 4 t/m 12 jaar€2.50
CJP€2.50
Groepen vanaf 10 personen (p.p.)€2.50
Schoolgroepen (p.p.)€1.00
Op woensdagen Gratis
Museumkaart, ICOM, leden van Vereniging Rembrandt, leden van Historische Vereniging ‘Oud-Gorcum’ en abonnees van de Artoteek Gorinchem Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Gorcums Museum


Het museum van Gorinchem

Er zijn ontzettend veel stedelijke musea, maar het Gorcums Museum is één van de stedelijke musea waar je wel naartoe moet. Het is een erg veelzijdig museum waar veel verhalen bij elkaar komen. Het vertelt de geschiedenis van de stad Gorinchem in de provincie Zuid-Holland.

Het museum heeft altijd tentoonstellingen over kunst, vormgeving en geschiedenis. Zo heeft het Gorcums Museum een enorme verzameling aan Gorcumse schilderijen uit de Gouden Eeuw. Maar ook de kunst van nu wordt nog altijd tentoongesteld in dit museum.

Het Gorcums Museum is sinds 1995 op de Grote Markt. Hier bevindt het museum zich in het oude Stadhuis van Gorinchem.

De martelaren van Gorcum

Het Gorcums Museum heeft een overzicht vanaf de Middeleeuwen tot nu. Met de Martelaren, de strijd tegen het water, de vestingwerken en portretten van bekende en onbekende Gorcumers, tot de onnavolgbare burgemeester Van Rappard toe. Haast alles uit de Gorcumse geschiedenis komt hier wel ter sprake.

Dit wordt gedaan aan de hand van wisselende tentoonstellingen in het museum. De ene keer over design, de andere keer een overzichtstentoonstelling van een kunstenaar, en dan weer over de geschiedenis van de stad en de omgeving. Het is altijd weer een verassing waar de tentoonstelling deze keer over gaat.

Maar er zijn ook een aantal vaste tentoonstellingen in het Gorcums Museum. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de vaste expositie ‘’De martelaren van Gorcum’’. De tentoonstelling waar het verhaal van negentien geestelijken, die bekend zijn geworden als de Martelaren van Gorcum, wordt verteld. Geestelijken die in 1572 zijn opgepakt door Watergeuzen. Waar hun in Den Briel een lot van marteling stond te wachten. Uiteindelijk zijn zij hier ook vermoord. Hun lot vormde een tragisch dieptepunt van de wreedheden die beide partijen tijdens de Tachtigjarige Oorlog begingen.

In en om het museum

Er is echter nog veel meer te vinden in het Gorcums Museum dan alleen de tentoonstellingen. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de Artotheek Gorinchem. Of geniet van een heerlijk kopje koffie op de begane grond bij Eet & drinkerij ‘t Oude Stadthuys.

Sta jij al klaar om naar het Gorcums Museum toe te reizen? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.