Museum informatie

Geologisch Museum Hofland
Hilversumseweg 51
1251 EW
Laren

035-5382520
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0016:30
Woensdag13:0016:30
Donderdag13:0016:30
Vrijdag13:0016:30
Zaterdag13:0016:30
Zondag13:0016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.50
Kinderen (0 t/m 3 jaar) Gratis
Kinderen (4 t/m 11 jaar)€3.50
Jongeren (12 t/m 17 jaar)€5
Museumkaart Gratis
Vrienden van Geologisch Museum Hofland Gratis
1e Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koningsdag gesloten, maar op 1ste en 2de Paasdag geopend. Groepen en scholen op afspraak.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Geologisch Museum Hofland


Geologisch Museum Hofland

Het Geologisch Museum Hofland in Laren ligt midden in een omgeving met natuurlijke stuwwallen gevormd in de ijstijd. Het museum laat alles op geologisch gebied zien. Mineralen waaruit de aarde is opgebouwd, de werking van de aarde, de ontwikkeling van het leven op aarde, alles komt voorbij. Ook wordt er wat verteld over de geologische en archeologische geschiedenis van het Gooi. Het interactieve museum – met prachtige stenentuin – is interessant voor jong én oud.

Amateurgeoloog Lucas Hofland liet bij zijn overlijden in 1969 zijn zwerfstenenverzameling achter. Het museum is hier sinds 1972 mee verder gegaan en heeft sindsdien de collectie uitgebreid en gevarieerd door schenkingen en aankopen.

Tentoonstellingen

Het museum organiseert verschillende tentoonstellingen. Er zijn vijf vaste tentoonstellingen, namelijk ‘Goois Verleden’, ‘Fossielen en de geschiedenis van het leven op aarde’, ‘Prehistorische grot – een sjamaan vertelt over de opkomst van de mens’, ‘Gesteentecyclus’ en ‘Mineralen’.

Ook kun je als bezoeker wisseltentoonstellingen bezoeken. Een van de wisseltentoonstellingen in het museum is ‘Een fatale inslag – einde van de dino’s, ruimte voor nieuw leven’.

Collectie

Het museum bezit over een uitgebreide collectie die onder andere uit gesteenten, mineralen en fossielen bestaat. Als bezoeker moet je eerst een schriftelijke aanvraag doen om deze collectie te bewonderen.

De stenentuin

De stenentuin is een prachtige toevoeging aan het museum. Door de Gooise stuwwal waar het museum middenin staat kun je als bezoeker van een prachtige locatie genieten. Daarnaast zijn er in de tuin tal van zwerfstenen die tijdens de ijstijd in het Gooi zijn blijven liggen.

Evenementen

Ook organiseert het museum verschillenden evenementen. Zo wordt er elke derde zondag van de maand een lezing gehouden. De kinderen worden niet vergeten. Hiervoor worden activiteiten georganiseerd waarbij ze bijvoorbeeld met behulp van stukjes mineraal en kleine fossielen mozaïek kunnen maken.

Het atelier

Wil je als bezoeker zelf aan de slag? Dat kan! Wanneer je in bezit bent van een bijzondere steen die aan de buitenkant verweerd is kun je deze zelf omtoveren tot een juweeltje. Tegen een prijs kun je uw vondst laten determineren en daarna zelf verfraaien door te zagen, slijpen en polijsten.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum