Museum informatie

GeoFort
Nieuwe Steeg 74
4171 KG
Herwijnen

0345 630 480
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
GeoExperience t/m 3 jaar Gratis
GeoExperience 4 t/m 12 jaar€11.00
GeoExperience 13+€12.50
Speurtuin en 3D Café Gratis
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

GeoFort


De Geowereld

Hoe lees je eigenlijk de coördinaten van een kaart? Waarvoor kan GPS data allemaal worden gebruikt? En hoe maak je een aardbevingsbestendig gebouw? Vragen waar maar weinig echt het antwoord op weten. Dit terwijl deze vragen vandaag de dag wel nog altijd spelen. In GeoFort kom je spelenderwijs op het antwoord van al deze vragen.

In GeoFort draait alles om de aarde. Aan de hand van verschillende binnen en buiten activiteiten leer je alles over de geowereld. Experimenteer met zowel oude als modernere geotechnieken. Probeer niet te verdwalen in het doolhof of raak gefascineerd door kaartschalen.

Een attractiepark speciaal voor kinderen. In 2016 won GeoFort de award voor het Beste Kindermuseum van de wereld.

Van Waterlinie naar attractie

Een prachtig 3,5 hectare forteiland. Een uitgestrekt graslandschap, hoge bomen en een kudde grazende schapen. Een rustig en mooi plaatje. Toch heeft het forteiland niet altijd zo’n rustgevende functie gehad. Het fort maakte namelijk van 1815 tot 1875 onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een linie die het rijke westen juist moest beschermen tegen de vijanden van het oosten. Door stukken land tot kniehoogte onder water te zetten, kon de vijand niet met de boot Nederland bereiken. Nederland te voet aanvallen, was hierdoor ook niet gemakkelijk.

Er wordt beweerd dat we onze onafhankelijkheid in de Eerste Wereldoorlog te danken hebben aan deze Waterlinie. Deze conclusie komt voort uit een Duits spionage rapport. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden we echter niet voorzien dat de Duitsers vliegtuigen zouden inzetten. De Waterlinie kon ons hiervoor niet beschermen.

Maar hoe is het dan veranderd in een attractie? Hoewel het fort lang nog in bezit is geweest van het Ministerie van Defensie, is het fort in 1979 in handen gekomen van Domeinen. Die het voor één euro aan het Staatsbosbeheer heeft verkocht.

In 2005 schreef Staatsbosbeheer een wedstrijd uit. Degene met het beste plan voor dit stukje grond mocht de nieuwe pachter van het Fort worden. Bart Bennis en Willemijn Simon van Leeuwen, twee particulieren uit Leiden met een cartografische achtergrond, hadden bedacht dat ze het stuk grond om wilden toveren tot GeoFort. Omdat met dit plan de jeugd op een spannende manier in aanraking zou komen met cultureel erfgoed en met de natuur, wonnen de twee particulieren de wedstrijd.

Tegenwoordig

Aan de hand van serious games en interactieve tentoonstellingen, worden bezoekers meegenomen in het verleden van de geowereld en de geo-innovaties van de toekomst.

Kan jij nu al niet wachten? Haal je kompas en je kaart dan gelijk tevoorschijn en navigeer jezelf naar het museum toe! Of bekijk de website voor meer informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum