Museum informatie

Gemeentemuseum Weert
Het museum is op dit moment gesloten i.v.m. een verbouwing. Het Gemeentemuseum Weert is naar verwachting in 2021 weer open.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Gemeentemuseum Weert


Kunst en cultuur uit Weert

Of je nou in de provincie Limburg woont of er misschien maar één keer op vakantie bent geweest. Van de Limburgse stad Weert heb je vast wel eens gehoord. Een stad waar veel is te zien en te doen. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat de stad over een rijke cultuur en geschiedenis beschikt? Een cultuur en geschiedenis die je kan ontdekken in het Gemeentemuseum Weert.

Hiermee is het Gemeentemuseum Weert het museum voor de cultuurhistorie en hedendaagse kunst in de Limburgse stad Weert. Een museum dat sinds 1982 is gevestigd in het oude stadhuis. Alleen al van het gebouw zelf valt ontzettend veel te vertellen. Een gebouw waarvan de geschiedenis namelijk terug gaat tot 1543. Uit die tijd resteert zelfs nog een groot gedeelte van de zuidgevel en de kelders.

De geveltorens, waar het gebouw eerder over beschikte, werden jammer genoeg in 1826 afgebroken. In dat jaar onderging het gebouw namelijk een ingrijpende verbouwing. Het huidige aanzicht dateert van 1913 en is gemaakt naar ontwerp van J. Rouleau.

Brede collectie

Dat Weert een ontzettend rijke geschiedenis heeft, wordt in de brede collectie van het Gemeentemuseum Weert weerspiegelt. Een omvangrijke collectie die door zijn historische oorsprong twee gezichten kent. De collectie laat namelijk voor het regionale aspect zijn, maar ook het religieuze. Twee onderwerpen die door de geschiedenis heen hand-in-hand gingen in dit Limburgse plaatsje.

Zo heeft de collectie betrekking op het spirituele erfgoed van Franciscus van Assisi en de geschiedenis van de franciscanen in Nederland. Aan de hand van verschillende objecten wordt deze geschiedenis verteld. Van schilderijen en beelden tot andere voorwerpen zoals zilver, textilia en voorwerpen van volksdevotie vanaf de middeleeuwen. Het museum beschikt zelfs over het oudste kerststalletje van West-Europa, wat uit het begin van de 16e eeuw dateert.

Of neem een kijkje bij de voorwerpen uit de Romeinse tijd. Of misschien ben je wel meer geïnteresseerd in de late-middeleeuwen of de vroege industrialisatie. Kortom is er voor ieder tijdperk wel iets te ontdekken!

Verbouwing

Op dit moment ondergaat het Gemeentemuseum Weert een grote verbouwing. Door het gebouw te restaureren en renoveren, wordt het rijksmonument toekomstbestendig gemaakt. De verbouwing duurt tot 2021. Het Gemeentemuseum Weert hoopt dan weer open te gaan voor het publiek.

Kan jij niet wachten tot 2021? Bezoek dan de website om de vorderingen bij te houden of voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.