Gemeentemuseum Het land van Thorn

Museumkaart Gratis
star_border Geen lid van MuseumTV

Gemeentemuseum Het land van Thorn

In het Gemeentemuseum Het land van Thorn wordt de geschiedenis van het stadje Thorn op een bijzondere wijze verteld. Thorn bestaat al sinds het eerste millennium. Toentertijd hadden adellijke dames er de macht. Het stadje was welvarend, en langzamerhand ontwikkelde het zich tot een miniatuurvorstendom. Een abdis en twintig adellijke kloosterdames namen hierin de leiding. Thorn had verder een eigen rechtspraak en een eigen munt.

Het museum heeft een Panorama (driedimensionaal schilderij) van Thorn waar je als bezoeker in één oogopslag ‘Het land van Thorn’ kunt bewonderen. De geplaveide straatjes, verschillende monumentale panden en de Abdijkerk zijn prachtig nagemaakt. Ook kun je goed alle witte huisjes en gebouwen zien. Thorn wordt dan ook vaak het ‘witte stadje’ genoemd. Maar waarom is Thorn eigenlijk wit? Bezoek het museum en kom erachter!

Tijdens een museumbezoek aan Gemeentemuseum Het land van Thorn kunnen bezoekers gebruik maken van een audiosysteem. Op verschillende plekken in het museum, de kerk en het stadje wordt er via een koptelefoon informatie over een bepaald onderwerp gegeven. Een audiosysteem is aan de balie van het museum op te halen. De talen die beschikbaar zijn, zijn Nederlands, Frans Duits en Engels.

Om alles uit je bezoek te halen begin je als bezoeker bij het museum waar je onder andere door middel van een panorama en een introductiefilm meer over de historie van het stadje leert. Met deze kennis ga je de stad in om een nog beter beeld van het verhaal van ‘Het land van Thorn’ te krijgen.

Voor de wandeling door de stad heb je een plattegrond en een audiosysteem nodig. De stadwandeling duurt ongeveer drie kwartier.

Tentoonstellingen en evenementen

Het museum organiseert door het jaar heen verschillende tentoonstellingen en evenementen. Een paar voorbeelden hiervan zijn het toneelstuk ‘Schimmen’, de tentoonstelling over de Kelten en Romeinen, het verhaal van stift Thorn, het panorama Thorn en de herdenking van de Tweede Wereldoorlog ‘Blieve vertèlle’.