Museum informatie

Historisch Goud
Historisch Goud bestaat uit drie verschillende musea. Bekijk de website(s) voor de adressen, prijzen en openingstijden.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Historisch Goud


Regionaal erfgoed

De geschiedenis van een bepaalde regio: hoe wordt die eigenlijk het beste bewaard? Historisch Goud weet daar alles over. Een regionaal erfgoedbedrijf van de gemeente Heerlen. Een bedrijf dat het doel heeft om het zogenaamde historische goud wat ze hebben te beheren. Dit in de vorm van archieven en documentaire collecties, museale collecties, een kasteel en een archeologische opgraving op aansprekende wijze met elkaar te verbinden, te presenteren en te exploiteren.

Met de ruime collectie beschikt Historisch Goud over ruim 2000 jaar aan geschiedenis.

Drie verschillende musea

Een ruime geschiedenis die dus ook veel uitleg nodig heeft. Iets wat wordt gedaan aan de hand van verschillende collecties. Een enorm brede collectie die je daarom haast wel moet verdelen. Historisch Goud is namelijk een bundeling van drie verschillende musea: het Thermenmuseum Heerlen, Kasteel Hoensbroek en het streekarchief Rijckheyt.

Het Thermenmuseum

Het Romeinse Rijk heeft een ontzettend interessante geschiedenis. Zo ook in Nederland! Want ja, de Romeinen zijn ook hier geweest. Een stuk geschiedenis dat terug te vinden is in het Thermenmuseum.

In dit museum in Heerlen vind je de indrukwekkende restanten van een echt Romeins badhuis: de thermen. Het best bewaarde openbare Romeinse badgebouw van Nederland. Restanten die in 1941 zijn ontdekt en opgegraven. In dit museum liggen meer dan 30.000 archeologische voorwerpen die de afgelopen 100 jaar in de stad en haar omgeving zijn gevonden.

Bezoek de website voor meer informatie.

Kasteel Hoensbroek

Een plek waar de tijd stil lijkt te staan. Wanneer je over een sprookjesachtige brug, het kasteel in, wandelt, kan je je ogen haast niet geloven. Het lijkt wel recht uit een of andere Disney film. Kasteel Hoensbroek is een enorm slot en daarmee ook het enige kasteelmuseum in Limburg.

Voordat het een museum was, heeft het kasteel meerdere functies gehad. Van de functie als burcht voor verdediging tot een woonhuis. Functies die in het huidige museum nog altijd worden verteld.

Bezoek de website voor meer informatie.

Rijckheyt

Voorheen nog het Stadsarchief van Heerlen, tegenwoordig gaat het onder de naam Rijckheyt. Het Middelnederlandse woord voor ‘’schat’’ of ‘’schatkamer’’. Een terechte naam, want het museum dient als het centrum waar historische archieven en collecties van verschillende gemeenten worden bewaard.

Het cultuur-historisch erfgoed is daarmee beschikbaar vanaf één centrale plaats. Bezoek de website voor meer informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.