Museum informatie

De Galerij van Prins Willem V

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag12:0017:00
Woensdag12:0017:00
Donderdag12:0017:00
Vrijdag12:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.50
Jongeren (t/m 18 jaar) Gratis
Groepen (vanaf 15 personen)€4.25
CJP, Studentenpas (MBO/HBO/WO)€2.50
Museumkaart, VriendenLoterij VIP-kaart, Rembrandtpas, ICOM, Vrienden van het Mauritshuis€2.50
Let op: heb je een ticket voor het Mauritshuis? Dan is toegang tot De Galerij van Prins Willem V gratis! Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

De Galerij van Prins Willem V


De galerij bevindt zich aan het Buitenhof, in het centrum van Den Haag. Het is deel van het Mauritshuis en ligt op vijf minuten loopafstand. De basis voor de collectie kunst die het Mauritshuis bezit is gelegd door de voormalige stadhouder Prins Willem V. Aan deze stadhouder dankt de locatie zijn naam.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over De Galerij van Prins Willem V

witregel

De Galerij van Prins Willem V

Om zijn grote schilderijenverzameling tentoon te stellen liet Prins Willem V van Oranje-Nassau in 1774 de galerij bouwen. Deze collectie aan schilderijen was het begin van de collectie die het Mauritshuis op dit moment tentoonstelt. Schilderijen als ‘De stier van Potter’ en ‘Het aards paradijs’ van Rubens en Brueghel werden hebben in de tijd van de prins in de galerij gehangen.

De oorpronkelijke vorstelijke uitstraling is bewaard gebleven. Een groot scala aan schilderijen van oude meesters kun je hier als bezoeker bewonderen. Denk bij oude meesters aan van Steen, Rubens en Potter.

Hoogtepunten uit de collectie

De collectie is een grote verzameling prachtige werken. Zo vind je er bijvoorbeeld ‘Interieur met figuren te midden van een schilderijenverzameling’ door Gonzales Coques (1667 – 1672 en 1706). Ook kun je het schilderij ‘Allegorie op de nagedachtenis van stadhouder Frederik Hendrik’ van Govert Flinck (1584 – 1647) bewonderen. Een ander prachtig exemplaar is ‘Stilleven met een jager’ door Frans Snijders (c. 1615).

Tentoonstellingen

Het museum organiseert verschillende tentoonstellingen. Zo kon je als bezoeker van 26 november t/m 5 april 2021 de tentoonstelling ‘Geur en verbeelding in de Gouden Eeuw’ bezoeken. Bij deze tentoonstelling stond de sensatie van geur in de zeventiende eeuw centraal. Denk aan stinkende grachten, geurende bloemen en parfums, vieze lichaamsluchtjes, geur en gezondheid, de verdwenen geuren van bleekvelden en de nieuwe geuren van over de hele wereld (specerijen, tabak, koffie en thee). Om de geuren uit de schilderijen nog meer tot leven te wekken werden er tijdens de tentoonstelling verschillende historische geuren gebrouwen.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum