Museum informatie

Fries Verzetsmuseum
Wilhelminaplein 92
8911 BS
Leeuwarden

058 255 55 00
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€15
Groepen (min. 10 personen, p.p.)€12.50
Combikaart Keramiekmuseum Princessehof€22
Peuters 0-3 jaar, Kinderen 4-17 jaar Gratis
Studenten / docenten / CJP / ISIC€7.50
Vrienden Fries Museum Gratis
Museumkaart Gratis
Leden Fries Genootschap, Vereniging Rembrandt Gratis
Veteranenpas, ICOM / BankGiro Loterij VIP-KAART Gratis
Onderwijsgroepen, inclusief kosten begeleiding en educatief materiaal p.p.€4
Begeleiders van rolstoelgebruikers Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Fries Verzetsmuseum


Door de verschillende provincies van Nederland werd de Tweede Wereldoorlog anders ervaren. Net als de rest van het Noorden moest Friesland nog 7 lange maanden wachten totdat de geallieerden wisten door te breken bij Arnhem. Gelukkig werd de provincie de hongerwinter wel bespaard. Maar Friesland wilde echter graag helpen de rest van het land te voeden. Maar dat is niet waar de heldhaftigheid van de Friezen ophield. Zij waren ook zeer actief in het verzet. En deze geschiedenis van verzet, vervolging en het alledaagse leven van Friezen en niet-Friezen op het platteland van de provincie tussen de jaren 1940-1945 wordt vastgelegd in het Fries Verzetsmuseum.

De collectie

De tentoonstelling is persoonlijk ingericht. De focus ligt op individuen en hun eigen verhalen. Dit wordt vertelt door middel van voorwerpen zoals foto’s, documenten en filmfragmenten. Het probeert ook een einde te maken aan het zwart-wit denken tussen goed en fout en probeert de ervaringen van de bezette bevolking en de bezetters uit te lichten. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van het verhaal van een paar schoenen dat afkomstig was van een Amerikaanse piloot maar via een Duitse soldaat terecht kwam bij een Joodse onderduiker. Speciale aandacht is er voor De Overval. Bij deze heldhaftige verzetsdaad werd het Huis van Bewaring in Leeuwarden overvallen en wisten meer dan 51 gevangenen te ontsnappen.

Arrangementen

Onder hetzelfde dak zitten het Fries Museum, Slieker Film, Café Thús en de museumwinkel. Je kunt daarom ook een combiticket kopen waarbij je een bezoek kan brengen aan Keramiekmuseum Princessehof en het Fries Museum. Voor kinderen zijn er ook er veel educatieve programma’s te volgen. Voor basischolieren en middelbare scholieren zijn er speciale presentaties over bijvoorbeeld kinderen tijdens de oorlog. Hierbij wordt ook een educatief programma geleverd die door de docent voor het bezoek al voorbereid kan worden. Ook zijn er speciale interactieve tools die kunnen helpen het verleden tot leven te brengen.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum