Museum informatie

Fries Landbouw Museum
Felling 6
8912 CG
Leeuwarden

0511-539420
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8.00
Kinderen van 6 - 12 jaar€4.50
Kinderen tot 6 jaar Gratis
Groep vanaf 20 personen, p.p.€7.00
Museumkaart en Vrienden van het museum Gratis
Scholen: per leerling€3.00
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Fries Landbouw Museum


Agrarische provincie

Friesland: melkkoeien, trekkers, boerderijen en ontzettend veel grond voor de landbouw. Dat is waarschijnlijk wat de meeste mensen voor zich zien bij het denken aan deze provincie. Niet zo raar ook. Friesland is namelijk al eeuwenlang een agrarische provincie. Het zal je dan ook verwonderen wat voor een rijke geschiedenis de Friese provincie heeft aan landbouw. Een geschiedenis die is te ontdekken in het Fries Landbouw Museum.

In het Fries Landbouw Museum beleeft de impact die de landbouw had, en nog altijd heeft, op belangrijke punten zoals cultuur, economie, het landschap en het platteland. Aan de hand van verhalen die in het museum worden verteld, leer je hoe de landbouw constant innoveert. Van landbouwmethoden die voortdurend veranderen tot de kweek van nieuwe pootaardappelrassen.

Samen met het ontstaan van de coöperatieve en particuliere industrie ontstond er een ontwikkeling in Friesland die de provincie typeert en die nog altijd als voorbeeld dient in de hele wereld.

Agrarische bedrijfsvoering

Het Fries Landbouw Museum is gevestigd in de Rijksmonumentale W.C. de Groot boerderij uit 1909. Een monumentale boerderij die sterk afwijkt van de honderden normale kop-halsrompboerderijen en stelpboerderijen die in de provincie staan.

Het bestuur van het St. Anthony Gasthuis, de grondeigenaar, gaf aan de bekende architect W. C. de Groot namelijk de opdracht om een boerderij te ontwerpen ter vervanging van een oude boerderij. Dit wel met een aantal punten die de architect in zijn ontwerp mee moest nemen. Zo kwam eind 19e eeuw namelijk veel ongewone veesterfte voor door tuberculose. Het bestuur van het St. Anthony Gasthuis liet veearts Bosma uit Wommels en de Rijksseruminrichting hier onderzoek naar doen. Hieruit bleek dat de normale ‘Friese stal’ juist hartstikke ongezond was voor het vee. Daarbij zou de kwaliteit van het water voor het vee vaak ook erg slecht zijn. Door deze onderzoeksresultaten in het ontwerp van de nieuwe boerderij mee te nemen, was het mogelijk om hier iets aan te doen.

In het nieuwe ontwerp kwam bijvoorbeeld een aparte ziekenkamer voor vee, een Hollandse stal voor ruim vijftig melkkoeien en melklokaal met overkapping. Waardoor melk hygiënisch kon worden getransporteerd.

De boerderij werd zo een voorbeeld van de nieuwste wetenschappelijke inzichten van agrarische bedrijfsvoering.

Drie exposities

Aan de hand van drie exposities ontdek je de innovatieve uitvindingen die door de jaren heen zijn gemaakt op het gebied van landbouw. Leer meer over planten en dieren, de invloed van de omgeving en het werk wat wordt verricht door de mens.

Kan jij niet wachten om je handen uit je mouwen te steken in het Fries Landbouw Museum? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.