Museum informatie

Frans Hals MuseumstarTe zien op MuseumTV

Frans Hals Museum


Ontdek Frans Hals, een van de meest bekende schilders uit de Gouden Eeuw in het Frans Hals Museum Haarlem. Als schilder, geboren in Vlaanderen, was Frans Hals een icoon in zijn tijd en zijn impact op de kunstwereld is nog steeds duidelijk te zien in het museum. Het museum beschikt over de grootste collectie van werken van Frans Hals ter wereld en laat ook veel genreschilderkunst van andere meesters uit de Gouden Eeuw zien, zoals stillevens, landschappen en stadsgezichten. De manier van schilderen in Haarlem is typerend voor de stad en was in de 17e eeuw een echte kunststad.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Frans Hals Museum

witregel

Jouw bezoek aan het Frans Hals Museum

Alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw bezoek aan het museum vind je aan de linkerkant van deze pagina. Hier lees je onder andere over de openingstijden en entreeprijzen. Parkeren bij het museum kan in diverse parkeergarages, zoals parkeergarage De Kamp en Houtplein. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum. Om alvast een kijkje te nemen in het museum ga je naar de korte documentaire die we in het museum maakten.

Het oudste kunstmuseum van Nederland

Het Frans Hals Museum is het oudste kunstmuseum van Nederland. Vierhonderd jaar geleden begon de stad Haarlem al kunst van hoog niveau te kopen en te tonen in het stadhuiscomplex. Schilders als Frans Hals zorgden ervoor dat er artistieke vernieuwingen plaatsvonden die leidden tot een ongeëvenaarde bloei van de schilderkunst in de zeventiende eeuw. In 1913 verhuisde de collectie naar het voormalige Oudemannenhuis, dat sindsdien dienst doet als museum. In 2013 vierde het museum haar honderdjarig bestaan, maar conservator Antoon Erftemeijer stelde terecht dat het eigenlijk ruim vierhonderd jaar oud is en de titel ‘oudste kunstmuseum van Nederland’ verdient.

Naast oude ook hedendaagse meesters

Sinds 1913 heeft het museum, in de geest van haar ‘founding father’ Frans Hals die bekend stond als vernieuwer, ook moderne en hedendaagse kunst getoond en verzameld. Van 1972 tot 2017 gebeurde dit voornamelijk in De Hallen Haarlem, nu de locatie HAL aan de Grote Markt, waar hoogwaardige moderne en vernieuwende hedendaagse kunst werd gepresenteerd. De collecties fotografie, video, film- en computerkunst zijn internationaal toonaangevend. Belangrijke exposities in het museum zijn onder andere de eerste solo’s van Damien Hirst en Sarah Lucas in Nederland.

Verdeeld over twee plekken

Het museum is verdeeld over twee locaties: de Hal en het Hof. De Hal is een samenvoeging van drie verschillende gebouwen uit verschillende tijden en is gelegen aan de Grote Markt in Haarlem. In het Hof kun je prachtige werken vinden van niet alleen Frans Hals maar ook van veel andere kunstenaars die geïnspireerd werden door zijn werk.

The mission of MuseumTV is to introduce art and culture to the biggest audience possible. We do this on our joint video on demand platform for Dutch museums. Through our partners we bring the platform to the attention of the Dutch public actively.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
I agree with the terms and conditions and the privacy policy .

buy windows 11 pro test ediyorum