Museum informatie

Frans Hals Museum
Groot Heiligland 62
2011 ES
Haarlem

023-5115775
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€16.00
19 t/m 24 jaar & CJP€8.00
Museumkaart, Vrienden/Beminnaers/Roemers, BankGiro Loterij VIP-kaart Gratis
Tickets
starTe zien op MuseumTV

Frans Hals Museum


Maak kennis met een van de bekendste Haarlemse schilders uit de Gouden Eeuw in het Frans Hals Museum. De in Vlaanderen geboren schilder Frans Hals was een icoon voor zijn tijd en in het museum kun je zien hoeveel impact hij heeft gehad op de kunstwereld. Het museum beschikt over de grootste collectie aan werken van Frans Hals ter wereld. Daarnaast is er veel genreschilderkunst van andere meesters uit de Gouden Eeuw te vinden. Denk hierbij aan stillevens, landschappen en stadsgezichten. De manier van schilderen in Haarlem is typerend voor de stad, het was in de zeventiende eeuw dan ook een echte kunststad.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Frans Hals Museum

witregel

Het oudste kunstmuseum

Vierhonderd jaar geleden begon de stad Haarlem al kunst van hoog niveau te kopen en te tonen in het stadhuiscomplex. Schilders als Frans Hals zorgden ervoor dat er artistieke vernieuwingen plaatsvonden die leidden tot een ongeëvenaarde bloei van de schilderkunst in de zeventiende eeuw. In 1913 verhuisde de collectie naar het voormalige Oudemannenhuis, dat sindsdien dienst doet als museum. In 2013 vierde het museum haar honderdjarig bestaan, maar conservator Antoon Erftemeijer stelde terecht dat het eigenlijk ruim vierhonderd jaar oud is en de titel ‘oudste kunstmuseum van Nederland’ verdient. Sinds 1913 heeft het museum, in de geest van haar ‘founding father’ Frans Hals die bekend stond als vernieuwer, ook moderne en hedendaagse kunst getoond en verzameld. Van 1972 tot 2017 gebeurde dit voornamelijk in De Hallen Haarlem, nu de locatie HAL aan de Grote Markt, waar hoogwaardige moderne en vernieuwende hedendaagse kunst werd gepresenteerd. De collecties fotografie, video, film- en computerkunst zijn internationaal toonaangevend. Belangrijke exposities in het museum zijn onder andere de eerste solo’s van Damien Hirst en Sarah Lucas in Nederland.

De hal en het hof

Het museum is verdeeld over twee locaties; de hal en het hof. De locatie Hal is de culturele hotspot aan de Grote Markt in Haarlem. Daarnaast is het een mengeling van architectonische stijlen. De Hal is namelijk een samenvoeging van drie verschillende gebouwen uit verschillende tijden: de Vleeshal, het Vishuisje en de Verweyhal. Ontdek wat voor rol deze zalen hebben gespeeld in de geschiedenis. In het Hof kun je prachtige werken vinden van niet alleen Frans Hals maar ook van veel andere kunstenaars die geïnspireerd werden door Frans Hals. In het Frans Hals Museum leer je de diversiteit van zijn werk kennen en ontdek je welke impact hij had op latere schilders en kunstenaars van nu.

Andere kunstenaars over Frans Hals

Het museum zet het werk van Frans Hals naast dat van vak- en/of tijdgenoten om te laten zien wat voor invloed de kunstenaar heeft gehad in de kunstgeschiedenis. Maar wat maakte Frans Hals nou zo bijzonder? Hals was een meester in het uitbeelden van levendigheid en beweging. Daarbij portretteerde hij ook de bevolking uit de lagere klasse: van de dorpsgek tot een lachende vissersjongen. Deze stijl was vernieuwend voor zijn tijd en sommige zeggen zelfs dat hij impressionistisch te werk ging.

Jouw bezoek aan het Frans Hals Museum

Alle praktische informatie die je nodig hebt voor jouw bezoek aan het museum vind je aan de linkerkant van deze pagina. Hier lees je onder andere over de openingstijden en entreeprijzen. Parkeren bij het museum kan in diverse parkeergarages, zoals parkeergarage De Kamp en Houtplein. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum. Om alvast een kijkje te nemen in het museum ga je naar de korte documentaire die we in het Frans Hals Museum maakten.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum