Museum informatie

Forteiland Pampus
Fort Pampus 1
1398 VE
Muiden

0294 262 326
[email protected]

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entreeprijs: vanaf 12 jaar en ouder€18.00
Kinderen van 4 t/m 11 jaar€14.00
Kinderen tot 4 jaar Gratis
Museumkaart van 12 jaar en ouder€8.50
Museumkaart van 4 t/m 11 jaar€6.50
Er zijn tijden dat er een veerboot vanaf Muiden en het Forteiland vertrekken. Bekijk de website voor deze tijden. Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Forteiland Pampus


Een eiland

Vaar met de veerboot mee naar een klein eilandje: het Forteiland. Laat je verwonderen door de historie van dit eiland en fort. Gelegen aan het IJmeer. Bij Forteiland Pampus wordt je ondergedompeld in de geschiedenis van dit monumentale eiland.

Een eiland die gered is door een stichting weliswaar. Forteiland Pampus is een stichting zonder winstoogmerk. Met maar een aantal medewerkers en ruim 75 vrijwilligers doet de stichting er alles aan om het eiland te onderhouden. Hiermee heeft Stichting Forteiland Pampus als functie om het monumentale eiland en de opstelling daarvan te onderhouden voor bezoekers.

Pampus wordt aangestuurd door een directie die verantwoording aflegt aan de Raad van Toezicht.

Verlaten en geplunderd

Een forteiland. Dat klinkt alsof er duizenden oorlogen zijn gevoerd op dit kleine gebied. Toch is dat niet waar. Integendeel zelfs, het eiland is nooit actief gebruikt in de oorlog. Maar hoe zit het dan?

Het Forteiland Pampus werd gebouwd tussen 1887 en 1895 om de stad Amsterdam te kunnen beschermen. Ze noemde dit ook wel de Stelling van Amsterdam. Een fort dat werd gebouwd in het IJmeer om een aanval vanaf de IJ te voorkomen. Een opdracht in naam van het Ministerie van Oorlog. En hoewel het fort in de Eerste Wereldoorlog volop werd bemand, heeft het geen oorlog gekend. Nederland was toentertijd nog neutraal en de soldaten verveelde zich dan ook enorm. Het forteiland werd uiteindelijk in 1933 gesloten.

Het eiland was dan misschien gesloten, maar het fort stond er nog altijd. In de Hongerwinter van 1944 en 1945 was dit een goede aanleiding voor Amsterdammers en Muidenaren om het fort te plunderen. Het was in die tijd ontzettend koud, waardoor het erg hard vroor. Hierdoor was het eiland over het ijs bereikbaar. De resten hout die de Amsterdammers en Muidenaren uit het fort haalde, werden gebruikt om zich warm te stoken.

Het fort raakte in verval. Een verval waar vijf Muidenaren eind jaren ’80 een eind aan maakte.

Van alles te doen

Tegenwoordig is het Forteiland open voor publiek en is er van alles te doen. Beleef de verhalen van het fort en de 400 jaar oer-Hollandse geschiedenis. Doe mee aan een interactieve tour, neem in kijkje in een foto-expositie, neem deel aan de black light speurtocht of ga samen op pad met een gids.

Kan jij niet wachten om mee te varen naar de verhalen die het Forteiland met zich mee brengt? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum