Museum informatie

Florence Nightingale Instituut
Industrieweg 6j
4104 AR
Culemborg

085 273 60 23
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag09:0017:00
Dinsdag09:0017:00
Woensdag09:0017:00
Donderdag09:0017:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
star_border Niet te zien op MuseumTV

Florence Nightingale Instituut


Expertisecentrum

De zorg: een beroep die vaak erg wordt onderschat. Staan we eigenlijk wel stil bij alle maatregelen die komen kijken bij het verlenen van goede zorg. Welke veranderingen hebben er door de jaren heen plaatsgevonden om de goede zorg van nu te verwezenlijken? In dit instituut worden juist deze vragen beantwoord.

Het Florence Nightingale Instituut (FNI) is het Nederlandse kenniscentrum voor de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Het instituut heeft door de jaren heen een hoop informatie en kennis verzameld. Denk hierbij aan teksten, beelden, maar ook een hoop voorwerpen. Een historische collectie die beschikbaar wordt gesteld voor educatie. Maar dat is niet het enige. Het Florence Nightingale Instituut hoopt met haar collectie juist verder (wetenschappelijk) onderzoek naar de verpleging en verzorging te stimuleren.

Het instituut heeft geen bezoekerscentrum. Wel is het Florence Nightingale Instituut vaak door het land te vinden met tentoonstellingen, lezingen of andere educatieve evenementen.

Florence Nightingale

Misschien zegt de naam Florence Nightingale je wel iets. Wie in de zorg werkt heeft vast wel eens van haar gehoord. Of misschien heb je haar gewoon ooit eens voorbij horen komen in een van je geschiedenisboeken. De Britse verpleegster, Florence Nightingale, wordt namelijk in het algemeen gezien als de grondlegster van de moderne verpleegkunde.

De meeste kenden deze Britse verpleegster vanwege haar inzet tijdens de Krimoorlog in 1856. Als jonge verpleegster verzorgde zij honderden gewonden soldaten in de avonduren. Met alleen een olielamp als lichtbron. Dit leverde haar al snel de bijnaam ‘the lady with the lamp’ op.

Na de Krimoorlog, in 1859, richtte Nightingale de eerste verpleegstersopleiding op. In datzelfde jaar besloot ze om al haar kennis op papier te zetten in het boekje ‘Notes on Nursing’. Een boek wat binnen een paar jaar het boek voor internationale ziekenverpleging werd. Het boekje bevat alle principes van ziekenverpleging. Met haar principes gaat ze de onhygiënische toestanden te lijf.

Het instituut is daarom als eerbetoon naar haar vernoemd.

Wil jij meer te weten komen over het Florence Nightingale Instituut? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum