Museum informatie

Flipje en Streekmuseum Tiel

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3017:00
Woensdag13:3017:00
Donderdag13:3017:00
Vrijdag13:3017:00
Zaterdag13:3016:30
Zondag13:3016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
Kinderen tot 4 jaar Gratis
Kinderen van 4 tot 16 jaar€2.00
Museumkaart, Rembrandt en ICOM Gratis
Het museum is gesloten op 1e en 2e Kerstdag, 31 december, 1 januari, 1e Paas- en Pinksterdag. In het museum zijn met uitzondering van hulphonden geen huisdieren toegestaan. Ook niet als zij zich in tassen of afgesloten wagentjes bevinden.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Flipje en Streekmuseum Tiel


Flipje de framboos

Het begon allemaal met een framboos. Niet zomaar een framboos: een betoverde framboos. Een betoverde framboos waar uiteindelijk een heel klein mannetje uit kwam. Hij noemde zichzelf Flipje. Deze betoverde framboos woonde in Kabouterland, waar hij later ook uit vertrok. Daar gingen de stripboeken, die tussen 1935 en 1953 werden gemaakt, de avonturen van Flipje over. Misschien bracht dit gelijk een nostalgisch moment op óf misschien zegt dit je wel helemaal niks. Of je nou sterke herinneringen hebt aan dit stripfiguur of niet, in het Flipje en Streekmuseum Tiel kom je alles te weten over deze held.

Dit is echter niet het enige wat er is te ontdekken in het Flipje en Streekmuseum Tiel. Dit Gelderse museum wijd zich wel aan meer dan dat. Zo valt er ook een hoop te leren over de geschiedenis van Tiel en omstreken. Flipje is een voorbeeld van de industriële geschiedenis van dit Gelderse plaatsje. Flipje werd namelijk gebruikt als reclamemannetje voor de fabriek De Betuwe.

Ontstaan

Het Flipje en Streekmuseum Tiel heeft zijn oorsprong eigenlijk te danken aan een vereniging. Het begon namelijk met de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken. Een vereniging die in 1901 begon met het verzamelen en tentoonstellen van voorwerpen die betrekking hadden op Tiel en het westelijke riviergebied.

Zo heeft de vereniging jarenlang verschillende voorwerpen verzameld en tentoongesteld. Dit was zodanig uitgebreid dat er in 1961 een bescheiden museum was ontstaan in een school aan de Agnietenstraat. Uiteindelijk bood de gemeente de vereniging in 1972 het pas gerestaureerde gebouw van de Groote Sociëteit aan. In 1976 werd het museum in dit gebouw geopend. Toentertijd heette het museum echter nog de Groote Sociëteit.

Ruim elf jaar later werd het museum een gemeentelijke instelling en in 2002 voegde de eerder genoemde stripheld Flipje zich aan de collectie toe. Hierdoor verkreeg het museum in 2006 zijn huidige naam: het Flipje en Streekmuseum Tiel.

Nieuwsgierig geworden naar de geschiedenis van Tiel? Of de avonturen van deze betoverde framboos? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum