Museum informatie

Flessenscheepjes Museum
Zuiderspui 1
1601 GH
Enkhuizen

0228-318583
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Kinderen (0 t/m 3 jaar) Gratis
Kinderen (4 t/m 12)€4
Vanaf 13 jaar€5
Houders Amsterdam City Card€3.50
Leden ACSI ClubID€4.5
Museumkaart Gratis
Houders CJP Gratis
Het museum is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers
star_border Niet te zien op MuseumTV

Flessenscheepjes Museum


Het Flessenscheepjes Museum is gevestigd in het Spuihuisje in Enkhuizen. Op dit moment beschikt het museum over ’s werelds meest omvangrijke collectie flessenschepen. De collectie bestaat uit meer dan 1000 unieke exemplaren. De flessenschepen komen onder andere uit de vroege zeilvaart, de tijd van de V.O.C., de visserij, de walvisvaart en het reddingswezen. Door middel van een videopresentatie laat het museum zien hoe een scheepje in een fles terecht komt.

Thematentoonstelling

Iedere keer wordt er een andere thematentoonstelling opgezet, en elk belicht een aspect over de scheepvaart of flessenscheepjesbouwers.

Een van de thematentoonstellingen die in het museum te zien is, is de tentoonstelling over Piet Thie. Piet is een getalenteerd knutselaar. Als kind was hij al bezig met het bouwen van flessenscheepjes. Tijdens de lessen handarbeid op school maakte hij de ook nog eens de mooiste huisjes en vliegtuigjes van plakbandrestanten. Sinds Piet 42 jaar was, is hij gaan werken bij het scheepvaartmuseum in Amsterdam. Begin 1992 kreeg hij de gelegenheid om op de afdeling ‘achterstallig onderhoud depot’ te gaan werken. Hier kon hij zijn knutselkwaliteiten eindelijk weer gebruiken.

Koninklijk Bezoek

Op 14 juni 2013 heeft het koninklijk echtpaar (Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima) het Flessenscheepjes Museum bezocht. Samen hebben ze het flessenscheepje ‘De Groene Draeck’ bewonderd. ‘Wij komen zeker een keer terug’, hebben ze gezegd.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum