Museum informatie

EYE Filmmuseum
IJpromenade 1
1031 KT
Amsterdam

020 5891 400
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0019:00
Dinsdag10:0019:00
Woensdag10:0019:00
Donderdag10:0019:00
Vrijdag10:0019:00
Zaterdag10:0019:00
Zondag10:0019:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€11.00
Studentenpas, Stadspas & Huisvuilpas Amsterdam-Noord€9.50
Eye Society leden€8.00
Cineville & CJP€5.00
t/m 18 jaar, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart & I Amsterdam Gratis
starTe zien op MuseumTV

EYE Filmmuseum


Hoe zagen cinema-apparaten en filmstroken er vroeger uit? Welke technische ontwikkeling heeft de film doorgemaakt? De vaste presentatie in het Panorama van EYE geeft je een antwoord hierop. Verspreid door het gebouw belichten verschillende elementen de wereld van bewegend beeld.

Het ontstaan van film

Film is niet uitgevonden door één persoon. Talloze wetenschappers, pioniers en ondernemers ontdekten verschillende oplossingen die uiteindelijk leidden naar de camera en de projector. Nog steeds zijn dit twee fundamentele filmmachines. Op de trappen en in de gangen van EYE vind je vele Kijkers: zwarte apparaten waarmee u zelf ontdekt welke technieken de basis van film vormen. Hiertussen vindt u apparaten als de phenakistiscoop, de praxinoscoop en de thaumatroop.

Collectie van het EYE

Het filmmuseum beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres: van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. De oudste film dateert uit 1896. EYE richt de blik echter niet alleen op het verleden, maar volgt ook de actuele ontwikkelingen in de filmwereld op de voet met nieuwe aankopen, programma’s en debatten. Naast films bevat de collectie 95.000 foto’s die zijn gemaakt op de filmset.

Het museum presenteert in het Panorama enkele topstukken uit de collectie. Zo ziet u bijvoorbeeld een Mitchell. Dit is een 35mm-camera waarmee diverse grote Hollywoodfilms zijn opgenomen. Een mutoscoop toont The Waiter van Chaplin. Andere belangrijke voorlopers in de filmgeschiedenis zijn: de toverlantaarn en de Kinamo. De kinamo was een zeer compacte camera, hiermee filmde filmpionier Joris Ivens de beroemde documentaire De brug. Deze vier topstukken representeren samen de zoektocht van bevlogen uitvinders en visionairs naar het vastleggen van bewegend beeld.

Gebouw

Het gebouw staat tegenover het Centraal Station, aan de noordoever van het IJ, in de wijk Overhoeks. Het EYE is ontworpen door het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.