Museum informatie

Elisabeth Weeshuis Museum
Herenstraat 29
4101 BR
Culemborg

0345 – 513912
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag12:0017:00
Donderdag12:0017:00
Vrijdag12:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8.00
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Kinderen 4 t/m 12 jaar€5.50
Gezin (2 volwassenen en 2 kinderen)€22.50
Studenten en scholieren€5.50
Museumkaart, Vriend, Rembrandtkaart Gratis
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Elisabeth Weeshuis Museum


Culemborg

Weeshuizen: een hard en moeilijk leven. Althans zo zien we het voor ons. Bij het horen van deze huizen stellen we ons vaak al gelijk de meest tragische verhalen voor. Verhalen die zo uit het verhaal ‘Annie’ hadden kunnen komen. Hoe ze moederziel alleen zijn en ze worden verzorgd door de strenge directrice van het weeshuis. Uiteraard gedramatiseerde verhalen die ver van de werkelijkheid afstaan. Want hoe ging het vroeger nou echt in een weeshuis aan toe? In het Elisabeth Weeshuis Museum leer je alles over de wezengeschiedenis in Culemborg. Dit wordt verworven met de stadsgeschiedenis van het Gelderse plaatsje.

In het Elisabeth Weeshuis Museum komen de verhalen van verschillende weeskinderen tot leven. Weeskinderen die in de periode tussen 1560 en 1952 in het huis woonde. Ontdek hoe het er vroeger écht aan toe ging in het Elisabeth Weeshuis Museum.

Geschiedenis

Het oude gebouw was een speciaal geschenk van Gravin Elisabeth. Na haar dood, in 1555, liet ze een groot deel van haar vermogen na aan de armen van de stad. Hierdoor kon onder andere de bouw van het weeshuis worden bekostigd. Hiermee werd dit het eerste nieuwgebouwde weeshuis van het land!

In 1952 verliet echter de laatste wees het gebouw. Niet langer diende het meer als weeshuis. Een korte tijd diende het als toevlucht voor scholieren die uit de les waren gestuurd. Maar al snel werd het gebouw ook voor de school al veel te klein.

Hierna volgde een grondige renovatie. In het begin van het jaar 1928 was het dan eindelijk zo ver. Het jaar dat het Elisabeth Weeshuis Museum voor het eerst haar deuren opende voor het publiek. Het gebouw dient sindsdien als museum.

Een museum voor kinderen

Het museum is juist voor kinderen extra interessant. Verkleed je bijvoorbeeld als een weeskind in de kelder, speel de filmquiz of luister naar de verhalen van de vele weeskinderen die hier hebben gewoond. Er is van alles te doen!

Nieuwsgierig geworden naar het museum? Wees er dan snel bij en bezoek de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum