Museum informatie

Edams Museum
Damplein 8
1135 ZL
Edam

0299 351513
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag10:0016:30
Zondag10:0016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen (vanaf 18 jaar)€5.00
Groepen vanaf 10 personen (p.p.)€3.00
Kinderen 13 t/m 17 jaar€3.00
Kinderen t/m 12 jaar, Museumjaarkaart, Vereniging Rembrandt & Vrienden Gratis
starTe zien op MuseumTV

Edams Museum


Eeuwenlang was het pand van het Edams Museum in particuliere handen totdat de toenmalige gemeente Edam het in 1895 aankocht met de ambitie er Museum Edam te vestigen. Het Steenen Coopmanshuys staat nog altijd aan de prachtige, hoge Damsluis. Wanneer je het pand bezoekt krijg je een goed beeld van hoe een koopman in de zestiende eeuw leefde.
witregel

Drie dingen die je moet weten over het Edams Museum

witregel

De drijvende kelder van het Steenen Coopmanshuys

Het Steenen Coopmanshuys werd rond 1550 gebouwd, was het eerste stenen koopmanshuis van Edam en is prominent gelegen aan de Damsluis. Het was voor Edam in die tijd een bijzonder ‘rijk’ huis. In 1893 werd het zeer vervallen pand door de gemeente aangekocht om als museum te fungeren. Het pand werd gerestaureerd door de architect Pierre J.H. Cuypers onder meer bekend van zijn ontwerpen voor het Rijksmuseum en Centraal Station van Amsterdam. Heel speciaal aan het Steenen Coopmanshuys is zijn ‘drijvende kelder’, een waterdichte gemetselde bak die op het grondwater drijft. Het huis is hier tot in het buitenland bekend om! Bezoekers kunnen ook in de opening naar de kelder met de voet op de drijvende kelder duwen om de bak te laten bewegen en het water te horen klotsen.

Locatie #2: het Stadshuis van Edam

De tweede locatie is het Stadhuis. Hoewel Edam al in 1357 stadsrechten kreeg, dateert het stadhuis uit 1737. Het is gebouwd in wat Lodewijk XIV-stijl wordt genoemd; zwaar, pompeus en symmetrisch. Op de eerste verdieping is de dependance van het Edams Museum. In twee monumentale stijlkamers met prachtig uitzicht over Edam is ieder jaar een wisselexpositie te zien. In de rijk gedecoreerde hal boven is ook de museumwinkel gevestigd.

Praktische informatie over het Edams Museum

Naast het gebouw zelf heeft het Edams Museum een schilderijencollectie met de drie mirakelen. Dit zijn drie levensgrote schilderijen, waaronder de 2,5 meter lange Trijntje Cornelisdochter Kever (de Lange Meid),  Jan Claeszoon Claes (de Dikke Kastelijn) en Pieter Dirkszoon (Langbaard). Het Edam museum bezit ook een grafische collectie van ruim achthonderd objecten met onder andere cartografie, gravures, etsen, houtsnede, prenten, opticaprenten, ontwerptekeningen en schetsen. Om je bezoek aan Edams Museum Edam te vergemakkelijken, hebben wij alvast verschillende informatie op een rijtje gezet. Zo vind je op deze pagina onder andere de openingstijden van Museum Edam. Alle actuele informatie over het museum vind je op hun website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum