Museum informatie

Edams Museum
Damplein 8
1135 ZL
Edam

0299 351513
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0016:30
Woensdag10:0016:30
Donderdag10:0016:30
Vrijdag10:0016:30
Zaterdag13:0016:30
Zondag13:0016:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen (vanaf 18 jaar)€5.00
65+€4.00
Kinderen 13 t/m 17 jaar€3.00
Kinderen t/m 12 jaar, Museumjaarkaart, Vereniging Rembrandt & Vrienden Gratis
starTe zien op MuseumTV

Edams Museum


Eeuwenlang was het pand in particuliere handen totdat de toenmalige gemeente Edam het in 1895 aankocht met de ambitie er een stadsmuseum te vestigen. Het Steenen Coopmanshuys staat nog altijd aan de prachtige, hoge Damsluis. Wanneer je het pand bezoekt krijg je een goed beeld van hoe een koopman in de 16e eeuw leefde.

Gebouw

In het voorhuis van het pand was het kantoor van de koopman. Dit is te zien aan de geldkist en de betaaltafel die daar stonden. In de achterkamer van het pand was de luxe kamer. Aan de wanden hingen 17e eeuwse schilderijen. Wat opmerkelijk is aan het huis, is de drijvende kelder die schommelt op het grondwater. Het raadhuis dat dichtbij het koopmanshuis ligt wordt deels gebruikt als tweede locatie van het Edams Museum.

Collectie

Naast het gebouw zelf heeft het Edams museum een schilderijencollectie met de drie mirakelen. Dit zijn drie levensgrote schilderijen, waaronder de 2,5o meter lange Trijntje Cornelisdochter Kever (de Lange Meid),  Jan Claeszoon Claes (de Dikke Kastelijn) en Pieter Dirkszoon (Langbaard). Het museum bezit ook een grafische collectie van ruim 800 objecten met onder andere cartografie, gravures, etsen, houtsnede, prenten, opticaprenten, ontwerptekeningen en schetsen. Er is ook een keramische collectie van gebruiksaardewerk van Edamse bodem. Hieronder valt bijvoorbeeld het bekende Fris aardewerk. Het Edams Museum bezit ook een fotocollectie die bestaat uit elf fotoalbums en ongeveer 200 losse foto’s. Tot slot is er ook een glascollectie. Deze collectie omvat voor een belangrijk deel gedenkglazen uit een kleurrijk verleden van Edam.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.