Museum informatie

Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek
Boekholtstraat 22-26
6981 CW
Doesburg

0313-472230
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0016:00
Woensdag11:0016:00
Donderdag11:0016:00
Vrijdag11:0016:00
Zaterdag11:0016:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Kinderen tot 4 jaar Gratis
Jeugd 4 t/m 12 jaar€1.50
Volwassenen€3
star_border Niet te zien op MuseumTV

Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek


Ode aan Mosterd

“Het koninkrijk van de hemel lijkt op een zaadje van de mosterdplant dat iemand meenam en in zijn akker zaaide. Het is weliswaar het kleinste van alle zaden, maar het groeit uit tot de grootste onder de planten. Het wordt een struik, en de vogels van de hemel komen nestelen in de takken.”

Dit zijn niet zomaar loze woorden, maar een stuk geschreven door de apostel Matteüs dat een belangrijk onderdeel uitmaakt van het Nieuwe Testament. De woorden van God mochten dan wel de verlossing gegeven hebben voor het lijden van de menselijke ziel, echter de zaligmaking van onze smaakpapillen voltrok zich zelfs nog enkele eeuwen eerder. Duizenden jaren voor Christus, vanaf de door de goden geschonken gouden troon, keken de Pharaoh’s uit op de eeuwig plooiende zee van duinen. Maar dat deze heersers zich waanden als god op aarde kwam niet door deze enorme rijkdom en door de tot in de oneindigheid uitstrekkende landerijen waar zij over heersten. Het kwam allemaal door het goddelijke goudgele elixer dat tegenwoordig bekend staat als mosterd!

Ook voor de Nederlanders was deze goddelijke nectar in de vroege Middeleeuwen de evangelie die beschaafdheid verspreidde in het paganistische culinaire landschap van het Europese continent. De impact van mosterd in de Europese geschiedenis kan ook niet genoeg onderschreven worden. Het was een prominent onderdeel van de banquetten van het Franse koningshuis. De liefde voor deze gemalen zaden was zelfs zo groot dat er bij een gala van de Hertog van Bourgondië in 1336 op Bacchusiaanse wijze 320 liter mosterd werd verorbert in een ecstase van overvloed en exuberantie die het zedenbederf van Nero zou kunnen rivaliseren.

Invloed op het heden

Tegenwoordig heeft mosterd deze verheven status nog niet verloren. Een heerlijk broodje kroket met mosterd kan door velen ervaren worden als oase van rust temidden van de eeuwig doortrekkende pyschologische karavaan die onderdeel is van de zijderoute die handelt in de zingeving van het menselijk bestaan. Het kan gezegd worden dat introductie van mosterd in de Lage Landen gezien kan worden als het raamwerk voor het sucess van de huidige Nederlandse natie. De origine van ons ondernemerschap en economische succes kan geweten worden aan de nijverheid van onze vroege mosterdindustriëlen. Ook de culturele diversiteit van ons land kan teruggeleid worden tot de annalen van de mosterdhistorie. Van Zaanse mosterd tot de grove korrels van de Groningse mosterd, elke uithoek van het land heeft bijgedragen aan de rijke mosterdcultuur van onze staat. Niet onderschat moeten ook de buitenlandse invloeden zoals die van Franse Dijonmosterd en honingmosterd worden. Het kan gesteld worden dat deze ontwikkelingen model hebben gestaan voor de vorming van de huidige multiculturele samenleving.

Walhalla van mosterd

Ben jij nu helemaal overtuigd van het belang van mosterd voor de mensheid? Breng dan een bezoek aan de Doesburgse Mosterd- en Azijnfabriek! In het museum, dat naast de nog steeds functionerende fabriek zit, kan je alles te weten komen over hoe boeren op traditionele wijze mosterd wisten te maken. Al sinds 1457 werd in Doesburg mosterd gemaakt. Door de eeuwen heen groeide deze productie uit tot de huidige mosterdfabriek en werd van heinde en verre dit goddelijke goedje geconsumeerd. Dus wacht niet langer en kom naar het Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek voor een mosterdtastische ervaring!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum